31. jan 2023.

Zovko: SLAPP tužbe su novi oblik zlostavljanja novinara

Problem SLAPP tužbi iznimno je važna tema jer one predstavljaju najnoviji oblik zlostavljanja i napada na novinare i novinarke, rekao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko govoreći na panelu “Koja su pravna uporišta i izazovi u reguliranju SLAPP - strateških tužbi protiv javne participacije".

Zovko je istaknuo da HND godinama prikuplja podatke o ukupnom broju tužbi protiv medija i novinara za povredu ugleda i časti.

Prema posljednjim rezultatima te ankete iz ožujka prošle godine, u Hrvatskoj je bila aktivna najmanje 951 tužba za povredu ugleda i časti protiv medija i novinara od kojih su tužitelji potraživali gotovo 77 i pol milijuna kuna.

“Ovo je jedna prevažna tema za nas i tiče se svih naših članova i članica jer SLAPP-tužbe su jedan novi oblik zlostavljanja i napada na novinarke i novinare“, kazao je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever naglasila je kako je u borbi protiv SLAPP-a potrebno zajedničko djelovanje novinarskih strukovnih organizacija, pravnih stručnjaka, ali i sudaca.

„Ovo je zajednička borba. Nažalost, posljedice SLAPP-tužbi na svakoga pojedinačnog novinara su strašne. Većina naših kolega kaže da je svaki napad, online harassment (zlostavljanje) ništa u usporedbi sa strahom od ciljanih SLAPP-tužbi“, kazala je Sever.

Odvjetnice specijalizirana za medijsko pravo i slobodu izražavanja te članice stručne skupine Europske komisije za SLAPP Vanja Jurić i Vesna Alaburić naglasile su iznimnu važnost edukacije, ne samo odvjetnika i novinara, nego i sudaca u borbi protiv SLAPP-tužbi.

Ocijenile su i kako je preduvjet uspješnost primjene europskih praksi iznimno dobro poznavanje sudske prakse kako bi se uopće mogla i odrediti neosnovanost SLAPP-a, ali su i pozvale na oprez u njihovu definiranju.

Alaburić je istaknula da cilj SLAPP-tužitelja najčešće nije u dobivanju spora, nego u obeshrabrivanju novinara ili aktivnosti organizacija civilnog društva koji pokreću neke osjetljive teme.

U raspravi su sudjelovali i sudac Ustavnog suda Goran Selanec i profesorica Dunja Duić te brojni novinari među kojima su svoja viđenja SLAPP-tužbi ponudili, između ostalih, Drago Hedl i Ivan Pandžić. U panel se uključio i Matthew Caruana Galizia iz fondacije koja se bavi zagovaranjem institucionalne borbe protiv SLAPP-a, a nosi ime njegove majke Daphne, malteške novinarke poginule u eksploziji autobombe.

Panel je dio projekta „Informirani građani prate sprječavanje budućih kršenja ljudskih prava i rad Ureda zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava“ podržan kroz Fond za aktivno građanstvo novcem Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend