04. avg 2018.

Trampova retorika može da izazove nasilje nad novinarima

Stručnjaci iz Ujedinjenih nacija osudili su napade predsednika SAD Donalda Trampa na medije, upozoravajući da bi njegova retorika puna mržnje mogla da rezultira nasiljem nad novinarima.

Foto: Flickr / Matt Johnson

“Ovi napadi se kose sa obavezama zemlje da poštuje slobodu štampe i međunarodni zakon o slobodi štampe“, navodi se u zajedničkom saopštenju dva stručnjaka u domenu slobode izražavanja – Dejvida Keja, koga je imenovao Savet UN za ljudska prava i Edisona Lanza iz Međuameričke komisije za ljudska prava. Naglašava se da su Trampovi napadi „strateški, osmišljeni tako da potkopavaju poverenje u izveštavanje i stvaraju sumnje u proverljive činjenice“ i dodaje da predsednik „nijednom nije pokazao da je određeno novinsko izveštavanje bilo vođeno bilo kakvim uobičajenim motivima.“ „Posebno se bojimo da se tim napadima povećava opasnost da novinari budu predmet nasilja“, navode stručnjaci UN.

Njihovo saopštenje usledilo je u trenutku kada je Tramp intenzivirao kritiku medija. Predsednik SAD je na Tviteru uputio oštru kritiku na račun medija, nazivajući novinare „nepatriotama“. „Kada mediji, koji su poludeli zbog trampovskog poremećenog sindroma, obelodanjuju unutrašnje diskusije naše vlade, zaista izlažu živote mnogih, ne samo novinara, opasnosti! Veoma nepatriotski!“, poručio je Tramp. „Sloboda štampe ide zajedno sa odgovornošću da se objavljuju tačne vesti. Devedeset odsto vesti o mojoj administraciji je negativno uprkos izuzetno pozitivnim rezultatima koje ostvarujemo, te nije čudo da je poverenje u medije na rekordno niskom nivou!“, napisao je predsednik SAD.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend