04. avg 2018.

UNS: Vladina odluka podrška borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja odluku Vlade Srbije da proširi nadležnost Komisije za istraživanje ubistava novinara na slučajeve ubistava i otmica novinara na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine i ubistava novinara u sukobima u SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine.

UNS podržava i odluku Vlade da izabere nove članove Komisije koji predstavljaju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUP-a Srbije, jer ove institucije imaju kapacitete i dokumentaciju koja može značajno da utiče na rasvetljavanje zločina nad novinarima na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj i BiH.

UNS smatra da je pronalaženje ubica i otmičara novinara i njihovo privođenje pravdi od prvorazrednog značaja za porodice, ali i borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara koji u svim, pa i u ratnim uslovima, rade posao od javnog značaja.

[povezaneprice]

UNS ističe da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

UNS je posebno zadovoljan Odlukom Vlade Srbije da u rad Komisije uključi Tužilaštvo za ratne zločine koje se, umesto ubistvima i otmicama novinara, do sada godinama, bez rezultata, bavilo politički motivisanom prijavom NUNS-a protiv novinara za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend