28. okt 2018.

Turska pokrenula postupak za izručenje Kašogijevih ubica

Tursko tužilaštvo pokrenulo je postupak izručenja za 18 saudijskih državljana osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu novinara Džamala Kašogija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, prenosi Hina.

Kako navode, dva dana pre dolaska glavnog saudijskog državnog tužitelja u Tursku, tužilaštvo u Istanbulu je predalo ministarstvu pravosuđa imena osamnaestorice osumnjičenih za „učestvovanje u tom planiranom ubistvu“.

Ministarstvo pravosuđa je ipak saopštilo da ih je prosledilo Ministarstvu spoljnih poslova kako bi se zahtev za izručenje uputio Rijadu službenim putem.

Saudijske vlasti su 20. oktobra objavile da su uhapsile 18 osoba – 15 članova saudijske grpe osumnjičene za ubistvo novinara i tri zaposlena konzulata – i da će im suditi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u utorak pozvao da se osumnjičenima sudi u Istanbulu a ne u Saudijskoj Arabiji, iako su zločin počinili Saudijci u krugu saudijskog konzulata.

„Zahtev za izručenje je motivisan činjenicom da su Kašogija u Turskoj ubili saudijski državljani koji su s tom namerom i doputovali u zemlju“, rekao je visoki turski zvaničnik koji je hteo ostati anoniman, a prenosi Hina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend