07. apr 2022.

Turski sud obustavio i prebacio suđenje za ubistvo Khashoggija u Saudijsku Arabiju

Turski sud donio je u četvrtak odluku da obustave suđenje osumnjičenim državljanima Saudijske Arabije za ubistvo novinara Jamala Khashoggija i prebace ga u Saudijsku Arabiju.

„Odlučili smo da zaustavimo i predamo slučaj Saudijskoj Arabiji“, rekao je sudija, navodi AFP.

Khashoggijeva vjerenica, Hatice Cengiz, navela je da će se žaliti na ovu odluku.

Suđenje u Turskoj počelo je 2020. godine, ali s obzirom na to da Turska očajnički traži ulaganja koja bi joj pomogla da se izvuče iz ekonomske krize, Ankara pokušava popraviti odnose s Rijadom.

Prošle sedmice tužilac je zatražio da se suđenje u odsustvu za 26 saudijskih osumnjičenih prebaci vlastima u Rijadu. Turski ministar pravde kasnije je rekao da će vlada odobriti zahtjev, što su osudile grupe za ljudska prava.

Khashoggi, državljanin Saudijske Arabije koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. na sastanak kako bi pokupio dokumente koji bi mu omogućili da oženi svoju tursku vjerenicu. Nikada nije izašao.

Turske vlasti saopćile su da ga je ubio tim saudijskih agenata koji su doletjeli u Tursku kako bi se sastali s Khashoggijem u konzulatu.

Među onima kojima se sudi u odsustvu su i dva bivša prinčeva pomoćnika.

Svi optuženi su napustili Tursku, a Saudijska Arabija je odbila turske zahtjeve za njihovo izručenje. Nekim od muškaraca suđeno je u Rijadu iza zatvorenih vrata. Članovi Khashoggijeve porodice kasnije su objavili da su oprostili njegovim ubicama.

Prije njegovog ubistva, Khashoggi je kritikovao saudijskog prestolonasljednika u kolumnama za Washington Post.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend