22. apr 2023.

Tviter uklonio oznaku „finansiran od strane vlade“ sa profila globalnih medija

Tviter je uklonio oznake koje opisuju globalne medijske organizacije kao "finansirane od strane vlade", zbog čega su mnogi mediji protestovali, jer se ista etiketa koristi za označavanje medijskih kuća koje kontroliše država.

Među onima koji su tako bili označeni bio je i Nacionalni javni radio (NPR) u SAD, koji je prestao da objavljuje na svom tviter nalogu. Slično su postupili i kanadski javni servis CBC i švedski javni radio, na čijim su nalozima oznake sada uklonjene.

Glas Amerike (VOA) je takođe imao oznaku, a generalna direktorka krovne Agencije za globalne medije (USAGM) Amanda Benet nedavno je rekla da se sa Tviterom razgovara o uklanjanju oznake, jer VOA dobija novac od države, ali ima i zakon koji štiti novinare i urednike od uticaja države. Sada je oznaka uklonjena.

I kineska državna agencija Sinhua ostala je bez oznake „medij povezan sa vladom Kine“.

Ukinute i plave verifikacione oznake – ali ne svima

Mnogi istaknuti korisnici Tvitera izgubili su i plave oznake, koje su potvrđivale da je njihov profil autentičan. Ta oznaka se plaćala 8 dolara mesečno za pojedince, odnosno do 1.000 dolara mesečno za organizacije.

Tviter je imao oko 300.000 verifikovanih korisnika – mnogi od njih su novinari, sportisti i javne ličnosti.

Korisnici koji su izgubili plavu oznaku su, između ostalih i Bijonse, papa FranjaOpra Vinfri i bivši predsednik Donald Tramp. Međutim, nekima je oznaka i ostala, među njima su autor Stiven King i košarkaš Lebron Džejms.

Mnoge vladine agencije, neprofitne organizacije i nalozi javnih službi širom sveta više nisu verifikovani, što je izazvalo zabrinutost da bi Tviter mogao da izgubi status platforme za dobijanje tačnih, ažurnih informacija iz autentičnih izvora, uključujući i hitne slučajeve.

Tviter je počeo da deli plave oznake kao potvrdu autentičnosti pre 14 godina, uglavnom za zaštitu profila javnih ličnosti.

Jedan od prvih poteza Ilona Maska kada je kupio Tviter bio je da počne da naplaćuje te oznake.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend