21. apr 2023.

Trećina novinara ima mentalnih problema, za rešenje nemaju ni para, ni vremena

Trećina novinara, odnosno 32 odsto, ima neko mentalno oboljenje ili poremećaj, pokazalo je istraživanje OEBS. Veran Matić, koji je učestvovao u istraživanju, ističe da je tim novinarima potrebna hitna pomoć stručnjaka, ali da se ne javljaju za pomoć zato što ili nemaju novca, ili nemaju vremena da bave sobom.

„Moramo da osmislimo akcioni ili sistemski plan šta treba da urade redakcije. Redakcije su sada ključne, mora da se posveti pažnja ovom problemu jer mnogo je bolje zadržati dobrog novinara, HR svake redakcije treba da bude uključen“, rekao je Matić.

On je napomenuo da će ANEM uključiti SOS telefon i pružiti uslugu spajanja sa psihologom, koji novinaru može pružiti pomoć.

Prema istraživanju misije OEBS o mentalnom zdravlju novinara, većina njih je pod stresom, pritiscima, ali i u riziku od ozbiljnih mentalnih problema.

U istraživanju je učestvovalo 164 novinara i novinarki, a 70 procenata ispitanih je navelo da se konstantno oseća da je pod nekom vrstom stresa.

Ono što dovodi do ovakvog osećaja su preopterećenost na poslu, veliki broj zadataka, teme o kojima se izveštava.

Veliki problem je i potplaćenost, odnosno novinarske plate koje su niže od proseka. Matić kaže da je to dramatično i da predstavlja odličan pritisak na novinare i njihovu egzistenciju.

„Kada se tome dodaju pretnje unutar redakcija i pretnje od spolja, onda imamo situaciju ‚ko ne poludi, taj nije normalan‘“, istakao je Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend