03. jan 2022.

U prošloj godini u svijetu ubijeno 45 novinara

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

U 2021. najviše je novinara ubijeno u Aziji – 20 (grafika ifj.org)

-Brojka 45 među najnižima je otkako je IFJ počeo objavljivati godišnja izvješća o novinarima ubijenima pri obavljanju njihove profesije, a uključuje ciljana ubojstva, pogibije u unakrsnoj vatri te bombaške napade, navodi se u priopćenju te pojašnjava kako su se opasnosti povezane s oružanim sukobima smanjile zadnjih godina jer je pristup medijskim djelatnicima sve ograničeniji i oni su sve manje prisutni u zonama sukoba.

-Istodobno, nastavljaju rasti prijetnje povezane s djelovanjem kriminalnih skupina i narkokartela i to od meksičkih slumova do europskih gradova u Grčkoj i Nizozemskoj i tu se događaju brojna ciljana ubojstva, navode iz IFJ-a.

Promatrano po regijama prvo mjesto po broju ubijenih medijskih djelatnika, njih 20 zauzima područje Azije i Pacifika, a slijede Amerike s 10, Afrika s 8, Europa sa 6 te Bliski istok i arapski svijet s jednim ubijenim novinarom. Toj brojci od 45 ubijenih novinara valja pribrojiti pogibiju dvojice novinara u Iranu nesretnim slučajem. Pad broja ubojstava novinara u 2021. “dobra je vijest, no slaba je to utjeha za nasilje koje je uzelo živote 9 novinara u Afganistanu, 8 u Meksiku, 4 u Indiji te 3 u Pakistanu, smatraju u IFJ-u.

-Novinari i medijski radnici najčešće bivaju ubijeni jer su razotkrili korupciju, kriminal i zlouporabu moći u zajednicama, gradovima i državama u kojima rade, navode iz IFJ te pozivaju na donošenje “nove konvencije Ujedinjenih naroda za zaštitu novinara”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend