17. jul 2023.

Ubijen novinar u meksičkom letovalištu Akapulku

Meksički novinar ubijen je juče u Akapulku, čuvenom meksičkom letovalištu na pacifičkoj obali, saopštilo je regionalno tužilaštvo čime je potvrđeno ubistvo drugog novinara u nedelju dana u Meksiku.

Direktor lokalnog informativnog portala Nelson Matus ubijen je na parkingu blizu jedne trgovine, saopštilo je tužilaštvo i objavilo da je otvorilo istragu za krivično delo ubistvo vatrenim oružjem.

Nelson Matus je radio 15 godina kao novinar i uglavnom izveštavao o nasilju koje potresa jugozapadnu meksičku državu Gerero, rekla je predstavnica Reportera bez granica u Meksiku Balbina Flores.

Prema Reporterima bez granica, 150 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. godine.

Meksiko je sa 13 ubijenih novinara u 2022. godini, prema podacima vlasti, bio jedna od najnasilnijih zemalja na svetu za profesionalce u informisanju, uglavnom zbog nasilja organizovanog kriminala u nekim državama u unutrašnjosti zemlje.

Telo dopisnika dnevnika „Jornada“ Luisa Martina Sančesa pronađeno je 8. jula s tragovima nasilja nekoliko dana posle njegovog nestanka u državi Najarit, na severozapadu zemlje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend