24. avg 2022.

Ubijen meksički novinar, 15. ove godine

Reuters piše kako je Roman ubijen neposredno nakon što je objavio kolumnu o navodnoj umiješanosti lokalnih političara u nestanak 43 studenta 2014. godine.

Meksički novinar Fredid Roman ubijen je u ponedjeljak u svom automobilu u državi Guerrero, saopštile su meksičke vlasti.

Lokalni mediji su javili da je kolumnista Fredid “Fredy” Roman upao u zasjedu u ponedjeljak popodne u gradu Chilpancingo koju su organizovali naoružani napadači na motociklu. On je 15. medijski radnik koji je ubijen ove godine u Meksiku, piše Associated Press (AP).

Svoje tekstove je objavljivao na raznim stranicama društvenih mreža i sarađivao sa lokalnim novinama.

Reuters piše kako je Roman ubijen neposredno nakon što je objavio kolumnu o navodnoj umiješanosti lokalnih političara u nestanak 43 studenta 2014. godine. Ovaj slučaj su istražitelji prošle sedmice nazvali “državnim zločinom”.

Organizacije koje se bave slobodom medija navode da rade na utvrđivanju da li je Romanova smrt bila povezana s njegovom profesijom.

Prema pisanju Article 19, organizacije koja se bavi ljudskim pravima, ova godina je najsmrtonosnija za meksičke novinare u historiji. Naveli su i kako je nasilje nad novinarima naglo poraslo pod administracijom predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora. On je na dužnost stupio 2018. godine.

Slučaj 43 studenta iz Guerrera, koji su nestali 2014. godine nakon što su zauzeli autobus te krenuli u Meksiko na obilježavanje godišnjice masakra u Tlatelolcu 1968, smatra se jednim od najgorih kršenja ljudskih prava u meksičkoj historiji.

Slučaj je ponovo dospio u centar pažnje prošle sedmice kada je ovaj slučaj Komisija za istinu proglasila “državnim zločinom” u koji su bili uključeni agenti raznih institucija.

Sa oko 150 ubijenih novinara od 2000. godine, prema RSF-u, Meksiko se smatra jednom od najopasnijih zemalja na svijetu za medijske radnike.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, Meksiko se nalazi na 127. od 180 mjesta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend