26. jan 2022.

Ubijen novinar u Pakistanu koji je pisao o kriminalu

Pakistanski novinar Hasnain Shah ubijen je u ponedjeljak, a Međunarodna mreža za medije IPI osuđuje njegovo ubistvo te zahtijeva da vlasti temeljno istraže slučaj i odmah pronađu osumnjičene. 

Novinar Hasnain Shah sjedio je 24. januara u svom automobilu ispred novinarskog kluba Lahore Press u pakistanskom Lahoreu kada su dva neidentifikovana naoružana napadača pucala u njega i ubila ga usred dana.

Prema izvještaju, ubice su pobjegle s mjesta događaja na motociklima. Shah je bio reporter koji je pisao o kriminalu za Capital TV, pakistanski privatni televizijski kanal na urdu jeziku. Bio je i član novinarskog kluba.

Prema IPI-ovoj listi novinara koji su ubijeni dok su obavljali novinarske zadatke, Death Watch, dva novinara su ubijena u Pakistanu 2021. Shahid Zehri je ubijen kada je granata bačena na njegov automobil. Muhammeda Zadu Agru, koji je izvještavao o politici i korupciji, upucali su neidentifikovani naoružani ljudi.

Novinari su često na meti zbog svog rada u Pakistanu, a nekažnjivost zločina protiv medija i dalje je sistemski problem.

U decembru 2021. godine, pakistanska vlada je usvojila Zakon o zaštiti novinara, koji obećava „promovisanje, zaštitu i efektivno osiguranje nezavisnosti, nepristrasnosti, sigurnosti i slobode izražavanja novinara i medijskih profesionalaca“. IPI poziva tamošnju vladu da podrži ovaj zakon.

Na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godinu, Pakistan se nalazi na 145. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: IPI

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend