17. okt 2017.

Ubijena najoštrija kritičarka malteškog premijera

Novinarka i blogerka sa Malte Dafne Karuana Galicija (53), koja je optuživala vladu za korupciju, ubijena je u eksploziji bombe. Portal “Politiko“ ju je opisao kao "Vikiliks ženu" jer je njeno delovanje izazivalo reagovanja slična onima do kakvih dovodi i rad te medijske organizacije.

Dafne Karuana Galicija je poginula nedaleko od svoje kuće, kada je aktivirana bomba postavljena ispod njenog automobila, prenosi AFP.

Bila je poznata po svojim blogovima, koji su bili „trn u oku“ i vladi i uticajnim figurama iz podzemlja u najmanjoj državi članici EU, a privlačili su više čitalaca nego svi drugi listovi na Malti, navodi Gardijan.

Svojim najnovijim otkrićima, Karuana Galicija je uprla prstom u premijera Džozefa Muskata i dvojicu njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu of šor kompanije, s kojima su njih trojica povezana, sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Ova novinarka, koja je tvrdila da nije pripadala nijednoj političkoj stranci, bavila se dugim nizom tema – od pranja novca uz bankarske olakšice, do veza između malteške onlajn kockarske industrije i mafije.

U protekle dve godine se u izveštajima pretežno fokusirala na otkrića takozvanih „panamskih papira“, odnosno 11,5 miliona dokumenata procurelih iz interne baze podataka četvrte najveće of šor pravne firme u svetu, „Mosak Fonseka“.

Ranije ove godine, u vreme kada je Malta predsedavala EU, njena otkrića su izazvala veliku zabrinutost u Briselu, navodi londonski list.

Lokalni mediji javili su da je ona nedavno podnela prijavu policiji o pretnjama koje je dobijala.

U svom poslednjem blogu, objavljenom sat vremena pre ubistva, Karuana Galicija je ponovila navode da je Muskatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj uticaj da se obogati, i napisala da su „lopovi svugde, a situacija je očajna“.

Premijer Muskat je osudio njeno ubistvo i nazvao ga „varvarskim činom“, a bezbednosnim službama je naredio da ulože maksimum kako bi uhvatili odgovorne za ubistvo.

„Ono što se danas dogodilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crni dan za našu demokratiju i slobodu govora“, rekao je Muskat novinarima, dodavši da se neće smiriti dok se pravda ne zadovolji.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izjavio je da je šokiran ubistvom Karuana Galicije i apelovao na malteške vlasti da obave brzu i transparentnu istragu o tom slučaju. Istakao je da će pratiti tok istrage.

Nemački član Evropskog parlamenta Sven Gigold izjavio je da je prerano reći šta je uzrok eksplozije, ali je izrazio očekivanje da će istraga biti temeljna, istakavši da „takvi incidenti podsećaju na Putinovu Rusiju, a ne na EU, i da se takvo nasilje prema medijima i povrede slobode govora ne smeju tolerisati“.

Ubijena novinarka ostavila je iza sebe supruga i tri sina.

Nijedna grupa niti pojedinac za sada nisu preuzeli odgovornost za napad na nju.

Gardijan navodi da je na Malti proteklih godina bilo više ubistava automobilom-bombom i da se, iako počinioci nisu identifikovani, veruje da je nasilje povezano sa sporovima između kriminalnih grupa, a da se nijedno od tih ubistava ne smatra politički motivisanim.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend