17. okt 2017.

Drugi napad na novinare portala Insajderi.com

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medisjkih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova najoštrije osuđuje fizički napad na glavnog urednika i istraživačkog novinara portala Insajderi.com Vehbija Kajtazija, koji se dogodio u petak popodne 13. oktobra  2017. godine.

Vehbi Kajtazi je fizički napadnut dok je izlazio iz “Lounge” kafea u centru Prištine. On je zadobio nekoliko udaraca koji su izazvali lakše povrede i ogrebotine. Nepoznata osoba je neposredno prije napada, po sjećanju Kajtazija, prijemećena u istom kafeu sa političarima i ljudima koji su tijesno povezani sa temom istraživanja portala Insajedri.com.

U nedjelju 15. oktobra 2017. godine, Fitim Thaqi se u prisustvu svog advokata predao policiji u Prištini i tom prilikom mu je određen pritvor od 30 dana.

“Ovo je drugi napad na zaposlene u Insajederi.com u posljednja tri mjeseca, ako se prisjetimo da su u augustu ove godine napadnuti direktor ovog portala Parim Oljuri i njegova vjerenica dok su ulazili u svoj stan u Prištini. Ovo je više nego zabrinjavajuće za cijelu medijsku zajednicu na Kosovu” rekao je predsjednik Asocijacije novinara Kosova Shkelqim Hysenaj.

Regionalna Platforma će poslati pisma svim nadležnim organima na Kosovu i zahtijevati od njih da sprijeće svaki oblik nasilja nad novinarima, da hitno i temeljito istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima nasilja. Na taj način snažna poruka, o neprihvatljivosti takvog ponašanja, će biti poslata javnosti. Takođe, Regionalna platforma će prijaviti slučaj Mapping media freedom platformi za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Regionalna platforma snažno podržava Asocijaciju novinara Kosova u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora. Takođe, Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode štampe i pravima novinara da podstaknu nadležne institucije da istraže ovaj i druge slučajeve napada na novinare.

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i prava građana da budu informisani. Asocijacija novinara Kosova u 2017. godini zabeležila je 11 slučajeva napada na novinare.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16/10/2017

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend