19. apr 2019.

Ubijena novinarka u Severnoj Irskoj

U gradu Londonderiju u Severnoj Irskoj prošle noći ubijena je lokalna novinarka 29-ogodišnja Lajra Meki. Kako je saopštila policija, reč je o "terorističkom napadu".

„Potvrđujemo da je posle razmene vatre jedna 29-godišnja žena ubijena“, izjavio je lokalni policijski zvaničnik Mark Hamilton i dodao da je otvorena istraga o ubistvu kao i zbog sumnje da je u pitanju teroristički čin.

Lokalni mediji preneli su danas da su nepoznate osobe pucale i bacale molotovljeve koktele na policajce tokom rutinske kontrole u Londonderiju.

Eksplozija automobila bombe u januaru ove godine u tom gradu izazvala je strah od ponovnih incidenata u Severnoj Irskoj usred tenzija oko istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU). Jedan od kamena spoticanja dogovora o Bregzitu je upravo granica između Irske i britanske pokrajine Severne Irske.

Londonderi je poznat po intervenciji britanske vojske „Bloody Sunday“ (Krvava nedelja). Britanski vojnici su u tom gradu 30. januara 1972. ubili 14 nenaoružanih civila, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Povod za protest bilo je hapšenje 342 ljudi, koji su optuženi da su pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

Mijatović i Dezir osudili ubistvo

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović i predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir osudili su ubistvo novinarke u Severnoj Irskoj.

„Šokirana sam ubistvom novinarke Lajre Maki u Severnoj Irskoj“, napisala je Mijatović u Tviter poruci i rekla da je sada presudno da se što pre nađu počinioci.

Mijatović je navela da novinari moraju da budu bezbedni i da mir i pravda moraju da prevladaju nad nasiljem i mržnjom.

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir snažno je osudio ubistvo novinarke i naveo na Tviteru da „ništa ne može da opravda takav zločin“.

„Duboko sam rastužen smrću Lajre Maki u Londonderiju. Ona je obavljala svoj posao izveštavanjem sa nemira u gradu. Snažno osuđujem besmisleno i strašno ubistvo novinara“, napisao je Dezirdanas u saopštenju.

Dezir je pozdravio što su vlasti pokrenule istragu i izazio nadu da će odgovorni biti brzo identifikovani i dovedeni pred pravdu. On je pozdravio i osude ubistva koje su dale političke vođe.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend