09. dec 2021.

Uhapšen istaknuti beloruski novinar

Urednik popularne beloruske medijske kuće uhapšen je danas posle pretresa stana, u najnovijem potezu beloruskih vlasti Belorusije na gušenju nezavisnih medija.

Sergej Sacuk, glavni urednik „Yezhednevnik“ , ili ej.bi (ej.by), onlajn izdanja, priveden je nakon pretresa njegovog stana zbog optužbi za mito koje je negirao, rekao je njegov brat. Preti mu 10 godina zatvora ako bude osuđen.

Danas je blokiran i sajt „ej.bi“, koji ima 10.000 čitalaca.

Sacuk je 30. novinar, koji se nalazi u pritvoru u Belorusiji, čeka suđenje ili služi kaznu.

„Novinarstvo je postalo jedna od najopasnijih profesija u Belorusiji“, rekao je za Asošijeted pres Andrej Bastunec, predsednik Beloruske asocijacije novinara.

On je rekao da je sloboda govora najugroženija u Belorusiji kada je reč o Evropi, „vlasti uskraćuju građanima bilo kakve alternativne informacije“.

Sacukov medij je redovno izveštavao o protestima, koji su izbili posle rezultata predsedničkih izbora u avgustu 2020. koje opozicija i Zapad nisu priznali smatrajući ih nameštenim.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je osvojio šesti mandat na izborima, započeo je oštar obračun sa demonstrantima, više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade je pretula policija.

Ranije ovog meseca, Sacuk je pokrenuo novi projekat o nezavisnim novinarima i aktivistima koje su beloruske vlasti označile kao „ekstremiste“‘ i „teroriste“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend