29. maj 2020.

Uhapšeni novinar i ekipa CNN usred javljanja sa ulica Mineapolisa (VIDEO)

Ekipa CNN-a, zajedno sa reporterom Omarom Himenezom, bez objašnjenja je uhapšena dok je uživo izveštavala sa uličnih protesta u Mineapolisu. Policija, po svemu sudeći, nije bila svesna da je kamera uključena, tako da je prenos nastavljen i pošto su novinarskoj ekipi zaplenili opremu 

Hapšenje novinara CNN-a Omara Himeneza (foto: CNN, snimak ekrana)

Apokaliptične slike nereda u Mineapolisu, u kojima se građani sukobljavaju sa policijom, uništavaju i pljačkaju prodavnice posle brutalnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je ugušio policajac pritiskajući mu kolenom vrat, već su obišle svet.

Treće večeri nereda u najvećem gradu savezne države Minesota u Sjedinjenim Državama odjeknula je vest da je uhapšena ekipa televizije CNN, među njima i Omar Himenez, novinar koji je izveštavao iz Mineapolisa.

Sve se dogodilo u vreme dok je Himenez uživo bio uključen u program.

Državna policija, po svemu sudeći, nije bila svesna da je kamera uključena, tako da je prenos trajao i kada su policajci zaplenili opremu novinarskoj ekipi.

U videu se može čuti da Himenez govori policajcima da su uživo u programu i da se mogu pomeriti na neko drugo mesto.

Himenez je sve vreme bio miran i bio je spreman na saradnju sa policajcima, kako im ne bi smetao u obavljanju posla.

Himenez je, kao što se može videti na snimku, tražio od policajaca da mu objasne zbog čega je uhapšen, ali nije dobio nikakav odgovor.

Video-snimak hapšenja novinara brzo se proširio društvenim mrežama, a građani pozivaju da se novinarska ekipa televizije oslobodi.

„Da vidimo šta će biti zvanična izjava na ovakvo ponašanje policije. Ovo je tako uznemirujuće“, napisala je jedna korisnica Tvitera.

Himenez se poslednji put na društvenim mrežama oglasio pre nekoliko sati, kada je opisao događaje izazvane ubistvom Džona Flojda. On je opisao da su hiljade ljudi na ulicama, da policija puca i da se sve to dešava dok se čeka da li će biti podignute optužnice protiv policajca koji je usmrtio Flojda.

CNN je saopštio da su njihov novinar i njegov produkcijski tim uhapšeni jer su radili svoj posao i uprkos tome što su se predstavili policiji.

„Jasno kršenje Prvog amandmana. Vlasti Minesote, uključujući guvernera, moraju momentalno da oslobode tri radnika CNN-a“, naveo je CNN.

Guverner Minesote Tim Volc izvinio se predsedniku CNN-a Džefu Zakeru zbog hapšenja izveštača Omara Himeneza i ekipe te televizije.

U telefonskom razgovoru sa šefom CNN-a, guverner je naglasio da prihvata svu odgovornost za postupak policije i da preduzima sve kako bi ekipa CNN-a bila oslobođena.

Hapšenje možete videti na ovom snimku:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend