01. mar 2024.

Urednik ruskog lista uhapšen zbog navodne diskreditacije vojske

Glavni urednik poznatog ruskog nezavisnog lista Novaja Gazeta Sergej Sokolov uhapšen je danas u Moskvi po optužbi da je diskreditovao rusku vojsku, saopšteno je iz tih novina.

U saopštenju se navodi da su Sokolova uhapsili pripadnici Ruskog centra za borbu protiv ekstremizma.

Dodaje se da su optužbe, koje su „administrativne“ i koje se obično kažnjavaju novčanom ili kratkom zatvorskom kaznom, povezane sa člankom koji su štampale novine. Datum saslušanja Sokolova još nije poznat.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) je saopštila na društvenoj mreži Iks da „protestuju protiv ovog hapšenja koje dodatno svedoči o nasilju cenzure u Rusiji“.

Sokolov je preuzeo uredništvo nad Novajom Gazetom u septembru 2023. godine nakon što je njegov prethodnik na tom mestu i dobitnik Nobelove nagrade Dmitri Muratov proglašen za „stranog agenta“ od strane ruskih zvaničnika.

Prethodno je u septembru 2022. godine moskovski sud oduzeo licencu Novoj gazeti, koja je godinama kritikovala Kremlj, kao deo kontinuiranog gušenja kritičkih glasova u Rusiji.

Nekoliko dana nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu ruska Duma je odobrila zakon koji zabranjuje omalovažavanje ruske vojske ili širenje „lažnih informacija“ o dešavanjima u Ukrajini.

Kao rezultat toga desetine nezavisnih ruskih medija je bilo zabranjeno, dok su drugi samoinicijativno prekinuli sa izveštavanjem u vezi sa Ukrajinom.
Novaja gazeta je u martu 2022. godine objavila da obustavlja svoj rad za vreme borbi u Ukrajini. Ali osoblje Nove gazete koje se preselilo u inostranstvo pokrenulo je novi projekat, Novaja gazeta Evropa, koji oštro kritikuje rusku politiku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend