08. mar 2017.

Uzbekistan: Novinar oslobođen iz zatvora nakon 18 godina

Oslobođeni uzbekistanski urednik bio je jedan od najduže zatvorenih novinara u svijetu.

Muhammad Bekjanov / Preuzeto sa media.ba

Muhammad Bekjanov / Preuzeto sa media.ba

Muhammad Bekjanov, uzbekistanski novinar i dobitnik međunarodne Nagrade za slobodu štampe 2013. godine, pušten je iz zatvora nakon 18 godina.

Danas 62–godišnji, Bekjanov je tokom boravka u zatvoru preživio mučenja, a njegova kazna produžena je malo prije nego što je trebao biti oslobođen 2012. godine. Prema prvim informacijama, novinar neće moći napustiti zemlju jednu godinu.

„Sretni smo i laknulo nam je što je Muhammad Bekjanov oslobođen. Tragično je i istinski nepravedno da je toliko vremena proveo u zatvoru samo jer je radio svoj posao. Njegovo oslobađanje neće biti potpuno prije nego što mu bude dozvoljeno da se pridruži svojoj porodici u Sjedinjenim Državama“, izjavile su brojne međunarodne organizacije, među kojima i Reporteri bez granica, Norveški Helsinški komitet, Civil Right Defenders i drugi.

Ukrajina je u martu 1999. godine izručila Bekjanova i reportera Yusufa Ruzimuradova koji su iz egzila uređivali proopozicjski list Erk. U septembru te godine, novinari su osuđeni na 14 i 15 godina zatvora zbog objavljivanja zabranjenih novina, učestvovanja u zabranjenim političkim protestima i namjere da ruše vladu.

Kada je u januaru 2012. godine Bekjanov odslužio većinu svoje kazne, zvaničnici Uzbekistana produžili su mu zatvorsku kaznu za pet godina jer je prekršio zatvorska pravila koja nisu specificirana. Yusuf Ruzimuradov iz zatvora je trebao izaći u maju 2014. godine, ali i njegova kazna je produžena za tri godine.

Novine Erk (Sloboda) bile su opozicijski medij partije koja je nosila isto ime. Bekjanovov brat, Muhammad Salih, predsjednik partije, bio je predsjednički kandidat 1991. godine, a od 1993. godine živi u progonstvu. Uzbekistanski sud ga je u odsustvu 1999. osudio za terorizam. Novine su izvještavale o ekonomskim problemima u Uzbekistanu, prinudnom radu u poljima pamuka i nestajanju Aralskog jezera.

Iako precizni podaci ne postoje, prema istraživanju Komiteta za zaštitu novinara, Bekjanov i Ruzimuradov novinari su koji su proveli najduže vremena u zatvoru.

Prema Indeksu medijskih sloboda, Uzbekistan zauzima 166. mjesto na listi od 180 zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend