10. okt 2023.

Velike emocije zbog dodjele Nobelove nagrade iranskoj aktivistici i novinarki

Narges Mohammadi, iranska aktivistica za ljudska prava i slobodu izražavanja, proglašena je dobitnicom Nobelove nagrade za mir zbog svoje “borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu”, hrabrosti i odlučnosti na svečanosti u Oslu 6. oktobra. Reporteri bez granica (RSF) objavili su da je Mohammadi novinarka koju već godinama brane i pozivaju na njeno oslobađanje.

“Mohammadi iranske vlasti progone od kasnih 1990-ih zbog posla kojim se bavi, a od novembra 2021. se nalazi u zatvoru i mora odmah biti oslobođena”, navodi organizacija u saopštenju.

Podsjećajući na neka od novinarkinih djela, RSF je istakao jedno od pisama naslova “Govorite da biste spasili Iran” koje je Mohammadi objavila iz zatvora Evin koji se nalazi u blizini Teherana i gdje od 16. novembra 2021. služi kaznu zatvora od deset godina i devet mjeseci. Osuđena je i na stotine udaraca bičem, no, kako piše BBC, još se ne zna da li je ta kazna izvršena. Režiserka je dokumentarca pod naslovom “Bijelo mučenje” i autorica istoimene knjige i oduvijek je osuđivala seksualno nasilje nad ženama koje su zatvorene u Iranu.

“Upravo je tu borbu protiv ugnjetavanja žena Nobelov odbor pozdravio dodijelivši nagradu za mir ovoj 51-godišnjoj novinarki i aktivistici za ljudska prava, bivšoj potpredsjednici Centra za branitelje ljudskih prava, iranskoj organizaciji za ljudska prava koju je pokrenula Shirin Ebadi, iranska pravnica koja je i sama dobila Nobelovu nagradu za mir 2003.”, navodi se u saopštenju.

RSF ističe da su novinarki uskraćene posjete i telefonski pozivi od 12. aprila 2022.

“Istovremeno, vlasti podigle su nove optužnice u zatvoru Evin kako bi je zadržali u pritvoru, te joj je 4. augusta zatvorska kazna povećana za godinu dana nakon objave još jednog njenog pisma o nasilju nad zarobljenicama u zatvoru”, navodi RSF.

Prošlog decembra Mohammadi je pisala iz zatvora te je za BBC iznijela detalje o tome kako su Iranke zatvorene u demonstracijama seksualno i fizički zlostavljane. Naglasila je da su takvi napadi postali češći tokom protesta koji su započeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u septembru 2022.

Zahvaljujući njenoj novinarskoj hrabrosti, kako je naglasio RSF, svijet zna šta se događa u zatvorima Irana gdje je trenutno zatvoreno 20 novinara. Među njima su još tri žene: Elaheh Mohammadi, Niloofar Hamedi i Vida Rabbani.

Organizacija podsjeća da je Mohammadi 12. decembra 2022. dodijeljena Nagrada RSF-a za hrabrost. Na ceremoniji dodjele u Parizu njeno dvoje djece, koje nije vidjela osam godina, pročitalo je jedno od pisama koje im je napisala iz zatvora i u kojem se između ostalog navodi da je “uprkos situaciji u kakvoj se nalazi i dalje puna povjerenja u postizanje slobode i pravde u njenoj zemlji”.

“S velikim emocijama saznajem da se Nobelova nagrada za mir dodjeljuje novinarki i braniteljici ljudskih prava Narges Mohammadi. U RSF godinama se borimo za nju, zajedno s njenim suprugom i dvoje djece te Shirin Ebadi. Nobelova nagrada za mir očito će biti odlučujuća za njeno oslobađanje”, izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

Ipak, kako piše BBC, čini se malo vjerovatnim da će zaista moći preuzeti svoju nagradu.

RSF podsjeća da je 7. juna upozorio na neprihvatljive uslove u kojima se nalazi Mohammadi. Dodali su da je tokom usmene obavijesti Vijeću Ujedinjenih nacija za ljudska prava 5. jula, Nezavisna međunarodna misija za utvrđivanje činjenica o Islamskoj Republici Iran izrazila zabrinutost zbog “nastavljanja pritvaranja branitelja ljudskih prava i advokata koji brane demonstrante, te najmanje 17 novinara”.

BBC navodi da je iransko Ministarstvo vanjskih poslova kazalo da je nagrada “pristrasna” i u skladu s “intervencionističkom i antiiranskom politikom nekih evropskih zemalja”. Medij podsjeća da je američki predsjednik Joe Biden pozvao iransku vladu da oslobodi Mohammadi hvaleći njenu “nepokolebljivu hrabrost”, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je ona “borac za slobodu”.

Izvor: RSFBBC

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend