08. nov 2017.

Volt Dizni ukinuo zabranu za „L.A. tajms“ posle brojnih kritika

Američka kompanija Volt Dizni ukinula je danas zabranu novinarima “Los Anđeles tajmsa“ da prisustvuju zatvorenim projekcijama novih filmova te kompanije, pošto su brojni mediji najavili bojkot njenih filmova.

Volt Dizni je danas saopštio da će ponovo dozvoliti pristup “Los Anđeles tajmsu“, posle „produktivnih razgovora s novim vođstvom“ tog lista.

Kompanija Volt Dizni uvela je tu zabranu jer je list u septembru objavio priču iz dva dela o, kako je Dizni naveo, komplikovanom i sve napetijem odnosu Diznilenda (Disneyland Resort) i kalifornijskog grada Anahajma, u kojem se on nalazi. Taj tekst je, prema Diznijevom saopštenju od petka, pokazao „potpuno zanemarivanje osnovnih novinarskih standarda“ i bio je „u potpunosti vođen političkom agendom“.

Zbog zabrane “Los Anđeles tajmsu“ brojni mediji su najavili da ubuduće neće pisati kritike neobjavljenih filmova kompanije Dizni, a među njima su bili i “Njujork tajms“ i “Boston gloub“.

Četiri ugledne američke grupe filmskih kritičara objavile su ranije danas da Diznijeve filmove neće uzeti u obzir za svoje godišnje nagrade dok ta kompanija ne povuče svoju odluku o blokadi “Los Anđeles tajmsa“. Među tim grupama su udruženja filmskih kritičara iz Los Anđelesa, Njujorka i Bostona, kao i Nacionalno društvo filmskih kriičara.

Te četiri grupe objavile su rano jutros zajedničku izjavu, u kojoj su navele da im je bilo veoma teško da „preduzmu bilo kakvu akciju koja bi mogla da kazni filmske umetnike zbog odluka na koje oni nemaju uticaja“.

„Ali ovu akciju je uzrokovao Dizni kada je odbrao da kazni novinare Tajmsa umesto da je kroz javnu diskusiju izrazio neslaganje s tekstom o kompaniji. Odgovor kompanije Dizni trebalo bi veoma da zabrine sve koji veruju u značaj slobodne štampe, uključujući umetnike“, stoji u zajedničkoj izjavi.

Posle ukidanja zabrane, kritičari navode da će se vratiti svom poslu, a naredni Diznijevi filmovi koji će kritičarima biti prikazani pre publike su „Ratovi zvezda: Poslednji džedaj“ i animirani film „Koko“ (Coco).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend