03. jun 2020.

Zaposleni u Fejsbuku štrajkovali jer je Zakerberg stao na Trampovu stranu

Zaposleni u kompaniji Fejsbuk štrajkovali su u ponedeljak odbijajući da rade od kuće pošto su nezadovoljni postupcima svog direktora Marka Zakerberga, koji je u ratu Tvitera i Donalda Trampa odlučio da stane na stranu predsednika SAD.

Foto: Dan Farber, Flickr

Više desetina zaposlenih u kompaniji Fejsbuk kritikovalo je objavama na Tviteru Zakerbergovu odluku da, za razliku od Džeka Dorsija, ne reaguje na Trampove nepromišljene objave.

U štrajku su učestvovali neki od najviših menadžera Fejsbuka.

Fejsbukove nedavne odluke da ne reaguje na statuse koji pozivaju na nasilje ignorišu priliku da se zaštiti naša zajednica. Pozivamo rukovodstvo Fejsbuka da preduzme akciju„, navela je grupa softver inženjera u zajedničkom saopštenju na Tviteru.

Prema nekim procenama, u ovom virtuelnom protestu učestvovalo je oko 600 zaposlenih u Fejsbuku.

Direktor dizajna Rajan Freitas napisao je da Zakerberg nije u pravu i da će se truditi da ga navede da promeni mišljenje. Napisao je da je mobilisao više od 50 zaposlenih sličnih gledišta kako bi lobirali za unutrašnje promene.

Zaposleni su umesto svojih profilnih fotografija postavili prepoznatljivu Fejsbukovu pesnicu samo što više ne pokazuje „lajk“, već je stisnuta.

Prema rečima jednog od radnika, Zakerbergov redovni sastanak na kojem odgovara na pitanja zaposlenih, a koji se inače održava petkom, pomeren je za utorak.

Portparol Fejsbuka Endi Ston rekao je da će kompanija dozvoliti zaposlenima koji učestvuju u protestu da uzimaju slobodno vreme koje im neće biti oduzeto od odmora.

Kompanija za onlajn terapije Tokspejs saopštila je da prekida razgovore o partnerstvu sa Fejsbukom. Direktor kompanije Oren Frenk tvitovao je da „neće podržati platformu koja podstiče nasilje, rasizam i laži“.

Za razliku od Tvitera, koji je prvo uz jedan tvit Donalda Trampa postavio upozorenje da korisnici treba da provere i druge izvore, a zatim cenzurisao objavu predsednika SAD zbog propagiranja nasilja, Fejsbuk na iste reči nije reagovao. Osnivač Mark Zakerberg nije podržao postupke konkurentske kompanije, već se stavio na stranu Donalda Trampa, koji je čak citirao na Tviteru Zakerbergove kritike upućene konkurentima.

Zakerberg je objasnio za Foks njuz da Fejsbuk ima drugačiju politiku i da smatra da ta društvena mreža „ne treba da bude arbitar istine za sve što ljudi kažu na internetu“.

Američki mediji su preneli da su Donald Tramp i Mark Zakerberg razgovarali telefonom, a sam Zakerberg je naveo da je bio u kontaktu sa Belom kućom, kojoj je objasnio Fejsbukovu politiku.

RTS. 021

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend