30. apr 2019.

Jelača kupila Radio Valjevo za 400.000, a od Grada dobila 6,2 miliona

Radio Valjevo je prodato za 400.000 dinara, a novi vlasnik ove medijske kuće je beogradsko preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača.

Radio Valjevo (foto: Đorđe Đoković, kolubarske.rs)

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je, krajem februara, oglasila prodaju IP Radio Valjevo u stečaju iz Beograda metodom neposredne pogodbe uz javno prikupljanje ponuda, a procenjena vrednost preduzeća je bila 795.582 dinara.

Kako je tada navedeno u oglasu, najznačajnija imovina stečajnog dužnika je dozvola za pružanje medijske usluge i pojedinačna dozvola za korišćenje radio frekfencije koje važe do 1. decembra 2024. godine.

Da li je Radio Valjevo ponovo u rukama onih koji su ga „oterali“ u stečaj?

U oktobru 2015. godine, Radio Valjevo je za 17.400 evra kupila Doris Aćimović iz Beograda. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza ugovor je raskinut u julu 2017. godine, tako da je Radio Valjevo vraćeno akcijskom fondu, odnosno državi.

Nakon manje od godinu dana, u martu 2018. godine, Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o otvaranju stečaja Informativnog preduzeća Radio Valjevo, čije je sedište u Beogradu. Stečajni postupak pokrenulo je Ministarstvo privrede zbog prezaduženosti i trajne nesposobnosti plaćanja obaveza.

U obrazloženju za otvaranje stečajnog postupka navedeno je da je račun Radio Valjeva u neprekidnoj blokadi 203 dana za iznos od 1.164.232,80 dinara. Osim trajnije nesposobnosti plaćanja, postoji i „prezaduženost kao stečajni razlog jer iz finansijskog izveštaja dužnika za 2016. godinu proizilazi da je vrednost njegove imovine manja od njegovih ukupnih obaveza, a iskazani gubitak je veći od vrednosti kapitala za 3.163.000 dinara“.

Direktor Radio Valjeva, nakon privatizacije a pre stečaja, bio je Zoran Majdak, a potom je bio odgovorni urednik Radio Valjeva d.o.o. u stečaju.

Nije nebitno reći da je Doris Aćimović, bivša vlasnica Radio Valjeva, majka Marka Aćimovića, koji je vlasnik i direktor Preduzeća Info 24 Media, koje je osnovano ove godine a nalazi se na istoj adresi (Džona Kenedija 51/3) na kojoj se nalazi i In Network Solution preduzeće Zorice Jelače koja je novi vlasnik Radio Valjeva.

Marko Aćimović je široj javnosti poznat po tome što je krajem januara ove godine, kako je tvrdio, napadnut na Gradskom trgu na protestu „Udruženja boraca rata od 1990. godine“, koje je tražilo ostavku gradonačelnika Valjeva, a tada se predstavio kao „novinar koji radi za Kolubarski.info“, čiji je urednik Zorica Jelača novi vlasnik Radio Valjeva.

Marko Aćimović je široj javnosti poznat i mnogo ranije, tačnije od 2012. godine kada je uhapšen zajedno sa Zoranom Majdakom, tada vlasnikom piratskog Narodnog radija, osumnjičenih za malverzacije sa SMS kvizovima. Prema pisanju Blica, „Majdak je imao nekoliko medija i firmi čija je osnovna delatnost bila organizovanje i emitovanje programa sa kvizovima, kroz koje su oštećeni gledaoci za oko 32 miliona evra“.

Novi vlasnik Radio Valjeva stari poslovni partner gradonačelnika Valjeva

Beogradsko preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača, je osnivač portala Kolubarski.info, čiji je urednik takođe Zorica Jelača. Ona je i zakonski zastupnik Udruženja građana „Zajedno do jednakosti“, koje je osnovano u maju prošle godine, čije je sedište na istoj adresi (Džona Kenedija 51/3) na kojoj su In Network Solution i preduzeće Marka Aćimovića.

In Network Solution od osnivanja, a osnovano je 14. jula 2017. godine, i Zorica Jelača uspešno posluju sa gradom Valjevom, a saradnja je naročito intenzivirana ove godine.

Za usluge informisanja i za projekat iz oblasti javnog informisanja, Zorica Jelača je, preko preduzeća In Network Solution, iz kase Valjeva dobila 4.540.000 dinara, dok je preko Udruženja građana „Zajedno do jednakosti“ za projekat iz oblasti javng informisanja dobila 700.000 dinara, a za program od javnog interesa udruženja građana, dobila je 1.000.000 dinara.

Tako je Zorica Jelača u ovoj godini iz budžeta Valjeva dobila, za sada, 6.240.000 dinara, a Radio Valjevo, koje su pre toga u stečaj „oterali“ Doris Aćimović, majka Marka Aćimovića, i Zoran Majdak, platila 400.000 dinara što 396.000 dinara manje od procenjene vrednosti ove medijske kuće.

Iz budžeta Valjeva je 910.000 dinara dobio Marko Aćimović za dva medijska projekta, preko svoje dve beogradske firme.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend