20. apr 2023.

Nova društvena inicijativa predstavila novu medijsku platformu

Nevladina organizacija Nova društvena inicijativa predstavila je novu medijsku platformu „Kos-info.net“.

Platforma sakuplja vesti iz 10 medijskih kuća sa Kosova koji izveštavaju na srpskom jeziku i daje kompletan sadržaj i informacije na jednom mestu.

Cilj platforme je lakše pristupanje informacijama, kao i povećanje vidljivosti medijskog sadržaja medija koji su na platformi. Čitaocima se istovremeno pruža prilika da se pravovremeno i istinito saznaju razne informacije koje dolaze sa Kosova.

Prisutnima se obratio ambasador Švajcarske na Kosovu Tomas Koli, koji je pohvalio realizaciju ove platforme.

„Nova društvena inicijativa je uradila izuzetan posao na ovom projektu. Kada su u pitanju sve informacije koje su objavljene i koje su sakupljene, dobro je kada svi imaju pristup ovim informacijama, koje se tiču srpskog stanovništva na Kosovu. Platforma je dobra, jer ljudi mogu da kontrolišu istinite informacije, a ima i mogućnost, da na zaista prost način, dobijete sve informacije na jednom mestu. Hvala vam što se radili na tome da sakupite informacije i radite na širenju informacija“ rekao je Koli.

Na ovoj platformi predstavljeni su sadržaji medijskih kuća GračanicaOnline, Kossev, NEW PRESS produkcija, Radio Goraždevac, RTV Kim, Radio Kontakt plus, Riznica, RTV Mir, Radio Mitrovica sever, RTV Puls, a od uskoro će se na platformi naći i Alternativna, Medija centar i Slobodno srpski.

Izvršna direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević kazala je da je platforma nastala u okviru projekta „Oči u oči“ i da je cilj platforme između ostalog i omogućavanje bržeg i sveobuhvatnijeg pristupa medijima, koji izveštavaju sa Kosova o Kosovu na srpskom jeziku.

„Kos-info.net u realnom vremenu automatski prikuplja vesti lokalnih medija na jednom mestu, i na taj način olakšava pretragu vesti čitaocima. Na ideju o formiranju ove platforme smo došli, jer vidimo ključnu ulogu lokalnih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku sa Kosova i koji se u neretkim trenucima, kada se na terenu razvijaju krize, koriste kao kredibilan izvor. Iskustva i rad u okruženju učinili su ove medije visoko profesionalnim, što možda i nije dovoljno vidljivo. Nadamo se da će ova platforma to promeniti, i publici na Kosovu i van Kosova, otkriti pluralizam lokalnog medija, koji izveštavaju na srpskom jeziku a žive i rade na Kosovu. Takođe, nadamo se da će vesti koje ovi mediji proizvode, na ovaj način lakše doći i do medijskih agencija u Beogradu, Prištini ali i šire. Verujemo da će vam ova platforma koristititi i da ćete vesti o Kosovu čitati na jednom mestu“.

Platforma je trenutno dostupna u web i mobilnoj verziji, a kako je najavljeno, uskoro će biti dostupne i Android i IOS aplikacije.

Vladimir Vučković i Đorđe Zubac iz IT kompanije W3 Lab su u prisutnima detaljnije pokazali kako u tehničkom smislu funkcioniše platforma. Oni su takođe prikazali kako funkcioniše web i mobilna platforma i govorili o teškim izazovima, sa kojima su se sretali tokom programiranja ove platforme.

„Bilo je potrebno pronaći rešenje za agregaciju svih vesti na jednom mestu, bez da smo imali pristup svim portalima i ostalim sajtovima. Bilo je potrebno izraditi web aplikaciju ali i aplikaciju za mobilne platforme. Ključni izazov je bio automatizacija sistema, odnosno da sve funkcioniše bez ikakve ljudske podrške“ rekao je Vučković.

Kos-info.net platformu razvila je Nova društvena inicijativa, uz tehničku podršku IT kompanije W3 Lab, a izrađena je u okviru projekta “Oči u oči 2.0” i Inicijative za promenu kojeg je podržala Ambasada Švajcarske na Kosovu.

Događaj je održan u Evropskoj kući u Kosovskoj Mitrovici.

Radio Mitrovica sever

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend