07. apr 2023.

Objektiv za 20.000 dinara prebačen na direktora marketinga, stari izdavač dužan pola miliona evra

Portal Objektiv i istoimene novine je za 20.000 dinara tokom marta preuzeo Strahinja Đaković, direktor marketinga u Objektivu, preko svoje firme osnovane neposredno pre toga. Ove medije kupio je od kompanije Elektronski portal Objektiv koja je od oktobra prošle godine neprestano u blokadi - njeni dugovi trenutno premašuju pola miliona evra.

Strahinja Đaković, koji je u impresumu ovog portala bio naveden kao direktor marketinga, krajem februara je osnovao firmu Web Portal Objektiv. Preko nje je odmah sutradan potpisao Ugovor o prenosu prava na izdavanje medija sa dosadašnjim izdavačem, firmom Elektronski portal Objektiv DOO. Tim ugovorom portal Objektiv.rs je praktično prodat Đakoviću, i to za 10.000 dinara.

Posle dve nedelje su ove dve firme potpisale novi ugovor kojim je za isti iznos Đaković preuzeo i istoimene novine.

Lista Objektiv, inače, mesecima nema na kioscima – štampanje je obustavljeno sredinom oktobra zbog višemilionskog duga bivšeg vlasnika – firme Elektronski portal Objektiv – prema štampariji APM Print. Računi firme su trenutno blokirani i dugovi prema raznim poveriocima premašuju pola miliona evra (više od 62 miliona dinara).

Inače, osnivač i direktor ove firme je izvesni Boško Milosavljević, koji je sa Đakovićem (na koga je sada preneo ove medije) odranije poslovni partner – do decembra prošle godine bili su suvlasnici jednog beogradskog restorana kineske kuhinje.

Ipak, ono što se od osnivanja Objektiva spekulisalo u javnosti – da iza Objektiva zapravo stoji biznismen i član GO SNS Aleksandar Papić – potvrdio je on sam u oktobru 2021. u tekstu na sajtu ovog tabloida.

Kako je došlo do ove kupoprodaje, koji je motiv da preuzme novine koje se ne štampaju i da li Aleksandar Papić stoji i iza njegove firme, Strahinja Đaković do trenutka objavljivanja ovog teksta nije odgovorio Raskrikavanju.

Razgovor o svemu ovome odbio je i Dejan Vukelić, odgovorni urednik oba medija.

„Ne želim da razgovaram i dajem izjave za Vaš medij“, rekao je Vukelić novinarki.

Mesec dana nakon što je firma Elektronski portal Objektiv ušla u milionsku blokadu a štampa lista obustavljena, sam Vukelić je bezuspešno pokušao da pokrene drugu firmu sličnog naziva na istoj adresi i to zajedno sa Papićem.

Reč je o firmi Objektiv Digital koju su njih dvojica osnovala poslednjeg dana novembra. Ipak, stvar nije dobro krenula – posle 12 dana im je Poreska uprava privremeno oduzela PIB (poreski identifikacioni broj) i praktično im time onemogućila bilo kakvo poslovanje. Kako se može videti na sajtu Poreske uprave, to je učinjeno na osnovu člana poreskog zakona koji tako nešto propisaje u slučaju da povezane firme imaju neizmirena poreska dugovanja. Istog dana je, prema podacima APR-a, Papić istupio iz firme i preneo svoj udeo Vukeliću koji je sada stoprocentni vlasnik.

Ni Boško Milosavljević kao direktor Elektronskog portala Objektiv, nije odgovorio na pitanje Raskrikavanja o tome šta su dalji planovi za ovu firmu – na primer, hoće li i odakle vratiti pola miliona evra dugova, ili će biti pokrenut proces gašenja firme.

Inače, u slučaju dugova DOO firme prema poveriocima, domaće zakonodavstvo predviđa da se oni namiruju od imovine firme, dok vlasnici (fizička lica) odgovaraju samo do visine svojih udela u kapitalu. Zakon o privrednim društvima je propisao da poverioci mogu da traže od tzv. kontrolnog člana (onaj koji ima kontrolu nad firmom, najčešće većinski vlasnik) da im vrati dugove ali samo u slučaju kada APR u izuzetnim slučajevima pokrene prinudnu likvidaciju firme.

U slučaju kada dugovi nadilaze vrednost imovine firme, pokreće se postupak stečaja – koji se okončava ili bankrotom ili reorganizacijom. U slučaju reorganizacije, umesto vraćanja duga poveriocu, on može dobiti, recimo, vlasnički udeo u firmi. U slučaju bankrota, međutim, dugovi se vraćaju do onog iznosa koliko vredi rasprodata imovina, a sva potraživanja iznad toga ostaju nenaplaćena. U tim slučajevima, kako su Raskrikavanju objasnili eksperti za privredno pravo, ne postoji više niko od koga bi poverioci mogli da traže svoj novac.

Informacije neproverene, izvori nepouzdani

Spekulacije da je on vlasnik Objektiva, u oktobru 2021. godine Papić je lično potvrdio u autorskom tekstu na svom portalu, i to u jeku obračuna sa dotadašnjim prijateljem Nebojšom Stefanovićem. Papić je u tom tekstu tvrdio da je problem između njih dvojice zapravo nastao jer „članovi uže porodice Nebojše Stefanovića bespravno borave u kući čiji sam vlasnik“. Nakon što je od njih zahtevao da se isele, kako tvrdi, Stefanović je „preko svojih saradnika pokrenuo brutalnu kampanju protiv mene“.

Do sredine te godine, inače, Objektiv je o Stefanoviću objavljivao pozitivno intonirane tekstove, ali se stvar menja u vreme afere „prisluškivanje“ i Stefanovićeve ostavke u stranci u maju mesecu. Usledile su optužbe u tekstovima da je Veljko Belivuk radio za Stefanovića, da je bivši ministar „izdao predsednika“, da je vrbovan da ga sruši i da je pljačkao Ministarstvo odbrane.

Stefanović je na Instagramu 29. marta objavio da je dobio ovaj tabloid na sudu zbog ovih, i niza drugih tekstova koje su o njemu objavljivali tokom 2021. i 2022. godine.

Objektiv je tog dana saopštio da su pojedini tekstovi o Stefanoviću bili napisani na osnovu neproverenih informacija dobijenih od nepouzdanih izvora, i izvinili se.

„Redakcija Objektiva upućuje izvinjenje Nebojši Stefanoviću i izražava žaljenje zbog neprijatnosti kojima su on i njegova porodica bili izloženi nakon objavljivanja tih tekstova“, naveli su iz redakcije i dodali da će ubuduće sa većom pažnjom pisati o Stefanovićevim aktivnostima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend