30. jul 2020.

Problemi s novcem i pritisci vlasti uništili Užičku nedelju

Nakon 26 godina postojanja, ugašeno je štampano izdanje Užičke nedelje, retkog užičkog medija koji je bio kritičan prema sadašnjem režimu, ali i svim prethodnim vlastima.

Te lokalne novine su izlazile sedmično, potom petnaestodnevno i, na kraju su, posle 1.031. broja, ugašene zbog, kako navodi njihov vlasnik Toni Stanković, neizdrživih finansijskih problema i političkih pritisaka, ne samo sa lokalnog nivoa.

– Oni kod kojih su ključevi blagajne, nikada nisu smatrali Užičku nedelju vrednom pažnje. Znali su da za novac lokalne samouprave mogu dobiti samo istinu, a istina je nešto od čega se na ovim prostorima konstantno beži. Zato su budžetska sredstva, po pravilu, završavala na računima medija koji se bave propagandom vlasti, a ne novinarstvom. Gradu Užicu je veći interes postojanje lista Alo, nego Užičke nedelje. Iz budžeta pomažu ovaj tabloid, a za lokalni, užički list, para nema, naveo Stanković i dodao da je sajt Užičke nedelje izložen hakerskim napadima.

Na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje medijskih projekata iz užičkog budžeta, projekat sajta Užičke nedelje je podržan sa svega 50.000 dinara, dok je, primera radi, tabloidu Alo dodeljeno osam puta više.

Prošle godine, dva projekta sajta i štampanog izdanja tog užičkog medija, podržani su sa 170.000, dok je pre dve godine redakcija odbila iznos od 80.000 dinara za dva projekta – i sajta i štampanog izdanja.

Za razliku od te redakcije, koja je nije ćutala na bahatosti, mahinacije i korupciju vlasti i sarkastično portretisala njene aktere, drugim lokalnim medijima, od kojih su neki nedavno osnovani, a koji su bliski vlasti ili o njoj izbegavaju kritički da pišu zbog straha da neće dobiti novac za medijske projekte, dodeljivani su iznosi od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona dinara.

– Poslednjih 15 godina, lokalne vlasti nisu trpele Užičku nedelju i na sve načine su pokušavale da unište slobodu mišljenja. Određeni ljudi u lokalnoj vlasti su našoj konkurenciji i drugim medijima davali velike svote novca, koji pripada građanima, a ne njima, dok nama, praktično, nisu davali ništa. Time su jasno stavili do znanja da žele da ugase novine koje su se kritički odnosile prema svakoj vlasti, pa i sadašnjoj, za razliku od ostalih lokalnih medija koji su podanici svake vlasti, pa i aktuelnog režima, ocenio je za Danas Stanković i dodao da, projekti te redakcije, poslednje dve godine, nisu podržani na konkursima Ministarstva kulture i informisanja.

– Trpeli smo teror sadašnjeg režima, ali prethodnih vlasti. Na kraju, epidemija korona virusa nas je potpuno uništila, jer se broj oglašivača drastično smanjio, a tiraž nije dovoljan za plate i ostale troškove i sve to nismo mogli da izdržimo, svedoči naš sagovornik i navodi da će „morati da proda deo lične imovine da bi izmirio dug za štampanje novina“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend