09. mar 2022.

Urednice: Zakoni se ne poštuju dovoljno, borba za ravnopravnost ne sme da prestane

8. Mart – za neke dan poklona, ruža i večernjeg izlaska, a za druge prilika da se podseti na borbu za ravnopravnost, te ukaže na diskriminaciju i ona prava žena koja se i dalje ne poštuju. O rodnoj ravnopravnosti na Kosovu, onome što ovaj datum predstavlja, ali i tome kakva je situacija u novinarskoj profesiji kada je u pitanju poštovanje prava žena, za KoSSev su govorile urednice RTV Kim-a, Radija Kontakt plus, Radija Mitrovice Sever i Gracanicaonline.

Žene preuzele dominaciju u novinarstvu, ali izložene pritiscima u izveštavanju

Na čelu lokalnih medija u srpskim sredinama uglavnom su upravo žene. Kako je to biti urednica i da li su žene i muškarci ravnopravni u ovoj profesiji, pitali smo naše sagovornice.

„Biti urednik je izazovan i veoma odgovaran posao, koji iziskuje maksimalnu posvećenost. Budući da je sam po sebi takav, jednako je zahtevan i za muškarce i za žene. Iako u ovom poslu dominiraju žene, ne vidim razliku u posvećenosti i kvalitetu rada na osnovu polne pripadnosti“, kazala je urednica Radija Kontakt Plus, Daniela Tomašević.

Urednica Gracanicaonline, tvrdi da je u lokalnim medijima podjednako teško biti i urednik i urednica, a posebno u medijima koji izveštavaju na srpskom.

„Bez stalnog izvora finansiranja i nepoštovanja Zakona o upotrebi jezika, veoma je teško raditi profesionalno svoj posao. Mislim da su žene možda i uspešnije, uz dužno poštovanje kolegama, jer su manje zahtevne kada su u pitanju finansijska sredstva, a takođe više obavljaju i novinarski posao, bez želje da budu samo urednice, odnosno osobe koje će određivati zaduženja zaposlenima“, kazala je Ćup.

Smatra i da su žene urednice korektnije i „manje opterećene kako nacionalno, tako i partijski“.

Ipak, kada je reč o odnosu prema urednicama, kaže da su u novinarstvu još uvek prisutni, stereotipi, ali i da se oni polako prevazilaze, „za šta je i krajnje vreme, jer smo u 21. veku“.

Zorica Vorgučić takođe ne pravi razliku između muškaraca i žena kada je novinarstvo u pitanju.

„Bitno je da svoj posao volite i obavljate ga profesionalno. Možda je naivno, ali verujem da u ovoj oblasti ima dovoljno pametnih koji novinarke tretiraju jednako kao i novinare“, kazala je sagovornica KoSSev-a.

Ipak navodi da na Kosovu ima mnogo žena u novinarstvu i mnogo urednica, a posebno kada su u pitanju redakcije koje izveštavaju na srpskom jeziku.

„U našem desku na Kimu su isključivo žene. Možda je žena u novinarstvu na Kosovu mnogo jer bolje podnose stresne situacije“, ocenila je Vorgučić..

Maja Fićović, takođe smatra da je sve više žena u novinarstvu, kao i da su one preuzele dominaciju, međutim:

„Ono što zabrinjava jeste da su mnoge novinarke izložene pritiscima u svom izveštavanju, mobingu od strane pretpostavljenih ili moćnih struktura, te seksualnom uznemiravanju, ali o tome nemaju hrabrosti da izveštavaju“, poručila je Fićović.


Ceo tekst pročitajte
OVDE

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend