13. dec 2017.

Vlasnik agencije priznao da su na RTV-u angažovani radnici bez ugovora

Inspekcija rada izvršila je inspekcijski nadzor po prijavi sindikata “Nezavisnost” u RTV-u

Vlasnik novosadske agencije „Optimum MV-NS“ Predrag Rosić priznao je danas u Prekršajnom sudu da je nekoliko radnika te agencije bilo angažovano tokom maja meseca u Radio-televiziji Vojvodina bez ugovora o radu.

Rosić je na početku suđenja rekao da je problem nastao „zbog toga što se nekoliko radnika nije odazvalo na njegov telefonski poziv da dođe u agenciju Optimum da pre 1. maja zaključi sa njima ugovor o radu, pa su oni potpisali ugovor retroaktivno“.

„Pošto je bio praznik, ali i kratak rok za prijavu oni nisu prijavljeni pre 1. maja, ali jesu na vreme prijavljeni na sva obavezna osiguranja. Staž im ide od 1. maja i oni nisu pretpreli nikakvu štetu zbog toga“, rekao je Rosić.

Sudija Nataša Maraš Keravica skrenula je pažnju Rosiću da u Zakonu o radu jasno piše da radni odnos zaposlenom počinje tek od dana potpisivanja ugovora o radu.

Kako se danas moglo čuti, Inspekcija rada je utvrdila da su četiri radnika agencije Optimum bila angažovana tokom maja u RTV-u bez ugovora. Dvoje njih radilo je na crno dva dana, jedna osoba bila je na radnom zadatku bez ugovora četiri dana, dok je jedna osoba radila na crno šest dana.

Suđenje se nastavlja 29. januara kada bi trebala da svedoči inspektorka rada Mirjana Jakovljević nakon čijeg nalaza je i pokrenut prekršajni postupak protiv agencije Optimum i njenog vlasnika zbog kršenja Zakona o radu.

U prijavi Inspekcije rada je navedeno da je uvidom u evidenciju prisutnosti na radu u RTV i prema izjavama zaposlenih u toj medijskoj kući, utvrđeno da su “pojedina lica stupila na rad pre zaključenog ugovora” sa agencijom Optimum. Navodi se i da su ta lica potpisala ugovore o radu sa poslodavcem “nekoliko dana nakon stupanja na rad”.

Agencija “Optimum” izabrana je na tenderu za lizing agenciju za zapošljavanje radnika u RTV, a Inspekcija rada izvršila je inspekcijski nadzor po prijavi sindikata “Nezavisnost” u RTV-u.

Sindikat je Inspekciji rada prijavio pokrajinski javni servis zbog angažovanja radnika na crno, ali je prva prijava odbijena, i inspekcija je tada donela rešenje da nije bilo nepravilnosti. Na to rešenje sindikat “Nezavisnost” uložio je žalbu, koja je rezultirala prekršajnom prijavom.

U prijavi sindikata u koju je VOICE imao uvid, navodi se da je povod za podnošenje prijave bilo obaveštenje poslodavca da će zaključno sa 30. aprilom 2017. godine, svim radnicima koji rade u RTV-u preko agencije, sporazumno prestati radni odnos u beogradskoj agenciji „Kadar plus“, a da će od 1. maja svi ponovo biti prijavljeni u agenciji „Optimum MV-NS“.

U istom obaveštenju bilo je navedeno i „da će Ugovore o radu svi moći da potpišu tek od 5. maja 2017. godine, što odgovorna lica u RTV ne treba da sprečava da planiraju njihovo angažovanje u periodu od 1. do 5. maja 2017. godine“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend