05. mar 2021.

Vučić: „Danas“ zvanično promenio vlasnika; U antimonopolskoj komisiji tvrde suprotno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na televiziji Prva, izjavio je da je list „Danas“ zvanično promenio vlasnika, ali u Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da još uvek nije doneto rešenje kojim bi Junajted grupi bila odobrena kupovina tog lista.

Komentarišući naslovnu stranu dnevnika „Danas“ na kojoj je objavljeno da bolnica u Batajnici nema građevinsku dozvolu, predsednik države je u subotu na TV Prva rekao da je „Danas“ „i zvanično novina Dragana Đilasa“. Novinarka ga je, zatim, ispravila rekavši da je reč o „Junajted mediji“, da bi Vučić na kraju izjavio: „To, Šolak, Đilas isto“.

U Komisiji za zaštitu konkurencije za Udruženje novinara Srbije (UNS), međutim, navode da nije završen postupak po prijavi koncentracije na tržištu Junajted grupe, u okviru koje posluje televizija N1, kako bi joj se odobrila kupovina privrednog društva Dan graf d.o.o. – izdavača lista „Danas“.

Na pitanje UNS-a zašto još uvek nije objavljeno rešenja po prijavi koncentracije Junajted grupe, u antimonopolskoj komisiji objašnjavanju da se „objavljuju rešenja samo za odobrene koncentracije“, te da je do tada potrebno da se ispune procesni uslovi, koji podrazumevaju i pravo na žalbu Junajted grupe.

„Dinamiku objavljivanja rešenja o odobrenoj koncentraciji određuje vreme koje je potrebno da se steknu procesni uslovi, tj. kada stranke u postupku zvanično prime rešenje, isteknu zakonski rokovi za žalbu kao i kada se nakon toga izvrši zaštita podataka za koje je ocenjeno da je opravdan interes podnosioca da ne budu objavljeni (‘anonimizacija rešenja’), jer mogu da predstavljaju poslovnu tajnu (čl 45. Zakona o zaštiti konkurencije)“, kažu u Komisiji.

Objašnjavaju i da je Komisija po zakonu dužna da donese rešenje po prijavi koncentracije u roku od mesec dana od dana prijema potpune prijave. „Rok donošenja rešenja o dozvoljenosti koncentracije ne počinje od datuma prijave koncentracije, već dostavljanja svih dokumenata koja su Komisiji potrebna za ocenu dozvoljenosti koncentracije“, kažu za UNS u Komisiji.

Dodaju da to „često zavisi od složenosti i broja stranaka u koncentraciji, brzine izdavanja dokumenata od strane drugih organa i institucija, kao i od mogućih statusnih promena učesnika u toku samog procesa odobravanja koncentracije“.

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je UNS-u u novembru prošle godine da je Junajted grupa 21. septembra podnela prijavu koncentracije na tržištu kako bi joj se odobrila kupovina privrednog društva Dan graf d.o.o, izdavača lista „Danas“, ali više od pet meseci rešenje o ovom slučaju nije objavljeno.

U sukobu koji je u međuvremenu izbio na relaciji – SBB, Telekom i Telenor, televizija N1 izvestila je da „čitav mesec prođe otkako je na svetlo izašao Telekomov plan da udruživanjem sa Telenorom uništi poslovanje Junajted medije i SBB-a“, a da se još „čeka reakcija nadležnih, poput Komisije za zaštitu konkurencije, koja treba da utvrdi da li dve kompanije narušavaju slobodnu konkurenciju“.

Komisija za zaštitu konkurencije, međutim, nije donela rešenje ni da li je dozvoljena koncentracija u slučaju preuzimanja lista „Danas“, iako je prošlo više od pet meseci od podnošenja prijave koncentracije na tržištu Junajted grupe. Kako bi Junajted grupa postala vlasnik Dan grafa, naime, neophodno je prema Zakonu o zaštiti konkurencije da prijavi koncentraciju na tržištu kako bi antimonopolska komisija utvrdila da li je ona dozvoljena.

Prodaju lista „Danas“, prethodno su, u više navrata najavljivali provladini mediji, kao i predsednik države koji je prvi put to izjavio mesec dana nakon što je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije antimonopolskoj komisiji.

Junajted grupa je u većinskom je vlasništvu međunarodne investicione kompanije BC Partners. Investicioni fond KKR, koji je bio dotadašnji većinski vlasnik, kao i menadžment Junajted grupe zadržali su, kako je N1 objavio 2019. godine, „značajan manjinski udeo“. Predsednik Upravnog odbora Junajted grupe i njen osnivač je Dragan Šolak.

U okviru Junajted grupe u Srbiji posluju SBB, Junajted Klaud (United Cloud), Junajted media (United Media) sa televizijskim kanalima N1, Nova S, Sport Klub, Grand, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Lov i ribolov, IDJ, Brainz, portalom nova.rs i marketing agencijama Cas Media i Direct Media, stoji na sajtu N1.

United Media je prošle godine pokrenula produkciju informativnog programa Newsmax Adria, koji se emituje na Novoj S. Tada je najavljeno da će United Media u saradnji sa Newsmax TV pokrenuti televiziju Newsmax Adria.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend