25. jan 2016.

Cvetanovićev kabinet pokreće novine iako zakon to zabranjuje

Cvetanovic-novine-711x437Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da su lokalne vlasti u Leskovcu, koje predvodi SNS, a čiji je i sam kadar, pokrenule novine „Leskovački glasnik”, koje će biti finasirane iz budžeta grada, a uređivaće ga ljudi koji rade u njegovom kabinetu i primaju platu iz budžeta grada

Cvetanović je na pres konferenciji, na koju je jedna od njegovh pomoćnica telefonom slektivno pozivala medije (dopisništvo FoNeta i agencija JUGpress nisu obavešteni), rekao da je ovaj list, za koji je najvio da će biti mesečnik, „pokrenut iz dva razloga”.

„Jedan je naša želja da i na ovaj način upoznamo građane Leskovca sa aktivnostima koje preduzimamo, pokazujući na taj način potpunu transparentnost u radu, i način trošenja sredstava naših sugrađana.

Takođe, na ovaj način želimo da ostavimo pisani trag, svesni značaja pisanih dokumenata u kasnijoj istoriji”, rekao je Cvetanović.

On je doda da su „video i tonski zapisi izuzetno važni”. „Ali, verujemo, i ovaj vid oglašavanja ima svoj cilj i čitalačku publiku. Naš je cilj da ‘Leskovački glasnik’ izlazi jednom mesečno, i reč je o internom glasilu koje se deli besplatno.”

Cvetanović je rekao i da je „cele novine, sve tekstove i fotografije, uključujući i prelom novine, uradila naša ekipa zadužena za informisanje”.

Za  ove novine biće izdvojeno 600.000 dinara iz budžeta grada, mada ostaje nejasno  kako jer Zakon o javnom informisanju ne dozvoljava da lokalne vlasti osnivaju svoja glasila.

Novine će se, najavio je Cvetanović, deliti besplatno.

Na fotografijama sa pres konferencije vidi se da joj je prisustvovala i poslanica SNS iz Leskovca, pa ostaje nejasno da li će se i ona „baviti” novinarstvom u ovom glasniku Cvetanovića i kabineta mu, il’ se tu našla kao dekor za slikanje.

Inače, u Leskovcu već  četvrtu godunu postoji štampani medij, nedeljnik „Nova Naša reč”, čije izveštavanje, očigledno, ne odgovra Cvetanoviću i njegovom kabinetu, pa su rešili da naprave svoje novine koristeći, pri tome, ime predratnih leskovačkih novina „Leskovački glasnik”, koje i danas mogu biti primer profesionalnog i nepristrasnog izveštavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend