28. okt 2015.

Amerika pokušava da diskredituje „Raša tudej“

RTVlasti Sjedinjenih Američkih Država pokušavaju na sve načine da uguše kanal „Raša tudej“ iako za tako nešto nemaju nikakve pravne osnove, izjavila je glavna urednica RT Margarita Simonjan reagujući na nedavna pisanja zapadnih medija da SAD planiraju da konfiskuju imovinu ruskog televizijskog kanala

Prema njenim rečima, američke vlasti nazivaju RT najvažnijim elementom „Putinove propagandne mašinerije“, a kako bi se izborili sa tim neophodno je konfiskovati celokupnu njenu imovinu ne teritoriji SAD.

Nedavno je u američkim medijima osvanula vest o tome da SAD planiraju da konfiskuje imovinu „Raša tudej“ i to na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu kao i Evropskog suda za ljudska prava, koji su obavezali Rusiju da isplati bivšim akcionarima „Jukosa“ 52 milijarde dolara.

„Najvažniji element Putinove propagandne mašinerije“ — tako je član saveta direktora „Mekejn“ instituta Dejvid Krejmer okarakterisao rusku televiziju koja okuplja auditorijum od preko 700 miliona ljudi u 100 zemalja širom sveta. On je u svojoj izjavi u medijima pozvao da se konfiskuje studijski kompleks RT u Vašingtonu, kao i njen lanac u ostatku SAD i Evropi.

Margarita Simonjan je objasnila da je nemoguće konfiskovati zgradu ambasade i konzulata u Vašingtonu, jer su pod diplomatskim imunitetom, samim tim — studio RT predstavlja dobru metu.

Podsećanja radi, 25. oktobra u Vašingtonu organizovan je protest grupe „Stop Russia Today TV-channel“, sa ciljem da se u potpunosti zabrani rad, kako je pisalo na njihovoj fejsbuk stranici, „propagandnog televizijskog programa na teritoriji SAD“. Iako je priprema za protest trajala prilično dugo, ovaj događaj je posetilo svega šest ljudi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend