21. avg 2014.

ANEM: Protest provodom pritiska na novinara Radija 021

anemAsocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestvuje povodom pritiska na novinara novosadskog Radija 021, članice ANEM-a.

Nakon što je redakcija dobila informaciju od slušaoca o saobraćajnoj nesreći u kojoj je jedna osoba nastradala, novinar Radija 021 pošao je na lice mesta kako bi, ne ometajući uviđaj koji je bio u toku, pripremio izveštaj za svoj radio i web portal. Tada su ga okružila trojica ljudi u civilu, koji su mu rekli da ne fotografiše i tražili mu dokumente. Jedan od njih tvrdio je da je policajac, ali nije pokazao službenu legitimaciju. Ista lica zatim su pozvala uniformisanog saobraćajca da novinara legitimiše, a saobraćajac im je dao novinarovu ličnu kartu koju su oni fotografisali.

ANEM traži od novosadske policije da obavesti javnost o tome koji su razlozi fotografisanja ličnih dokumenata novinara koji rade svoj posao i po kom propisu se tako nešto uopšte radi.

ANEM smatra poražavajućim da se sve ovo dešava ni dvadeset dana od usvajanja novih medijskih zakona u Srbiji, od kojih se očekivalo da unaprede stanje medijskih sloboda u zemlji.

ANEM traži od novosadske policije da obavesti javnost o tome koji su razlozi fotografisanja ličnih dokumenata novinara koji rade svoj posao i po kom propisu se tako nešto uopšte radi.

Naime, novim Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se infоrmаciје о dоgаđајimа о kојimа јаvnоst imа оprаvdаn intеrеs dа znа objavljuju slobodno. Takođe je propisano i da se slobodan protok informacija putеm mеdiја ne sme ugrožavati, i to posebno ne vršеnjеm pritiskа, prеtnjоm, оdnоsnо ucеnоm nоvinаrа. ANEM smatra da u konkretnom slučaju nije bilo nijednog razloga koji bi mogao da opravda fotografisanje ličnih dokumenata novinara, te da do sada poznate činjenice ukazuju na opasnu nameru da se on zaplaši i da se utiče na način na koji će izveštavati, što je nedopustivo.

ANEM traži od Ministarstva unutrašnjih poslova da se javno ogradi od neprihvatljive prakse zastrašivanja novinara. ANEM posebno traži da ispita da li je u konkretnom slučaju došlo do prekoračenja ovlašćenja od strane službenih lica, da se javnost obavesti o nalazima, a odgovorni sankcionišu. ANEM iskazuje punu solidarnost sa redakcijom i novinarima novosadskog Radija 021.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend