23. sep 2016.

Antena plus u zakonskom minusu

Iako REM tvrdi da je u pitanju „probna dozvola”, medijski zakoni i podzakonski akti ne poznaju takvu vrstu dokumenta

„Telekom” i JP Emisiona tehnika i veze nelegalno emituju u etru 26 kanala koji su u okviru njihovog sistema Antena plus, budući da za to i nemaju neophodnu dozvolu Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Iako su nadležni u ovim preduzećima nevešto pokušali da objasne da nema ničeg spornog u činjenici da su kanali koji imaju dozvolu isključivo za kablovsko emitovanje odjednom dostupni i domaćinstvima koja koriste sobnu antenu, izgovarajući se „tehničkim probama”, Zakon o elektronskim medijima ne ostavlja prostor za dilemu. Poznavaoce medijskih prilika posebno zbunjuje tvrdnja REM, objavljena juče u listu „Informer”, da je „Antena plus” na to stekla pravo dobijanjem „probne dozvole”.

Ekspert za medijsko pravo Miloš Stojković objašnjava za „Politiku” da Zakon o elektronskim medijima ne poznaje institut probne dozvole.

– Jedino što je u medijskim propisima ikad bilo slično je dozvola sa privremenim rokom trajanja iz Zakona o radiodifuziji koji je van snage duže od dve godine i apsolutno je neprimenjiv na ovu situaciju. Pritom, ni ta vrsta dozvole nije mogla da se koristi za ove namene nego za prenos manifestacija privremenog trajanja. Zakon o elektronskim medijima u članu 77 i članu 92 jasno predviđa da se dozvola za digitalni prenos medijske usluge izdaje nakon sprovedenog javnog konkursa. Dakle, javnost apsolutno mora da bude uključena u proces – ističe Stojković. Na pitanja „Politike” da li Antena plus ima dozvolu, REM ni juče nije odgovorio.
Takođe, zakon je predvideo i određene sankcije za TV kanale koji bez dozvole pružaju medijske usluge. Budući da je u tom slučaju reč o privrednom prestupu, kazne idu između dva i tri miliona dinara do zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od jedne do tri godine.

– Sprovodi se i krivična odgovornost zbog neovlašćenog obavljanja delatnosti (član 353 KZ). Takođe, operator koji krši princip zabrane diskriminacije iz člana 100 rizikuje prekršajnu odgovornost, a kazne idu između 500.000 dinara i 1.000.000 dinara. Ipak, neophodno je sačekati i videti kako nezavisno Regulatorno telo za elektronske medije gleda na ovu situaciju – napominje naš sagovornik.

Problem nezakonitog emitovanja televizijskih kanala iz sistema Antena plus, među kojima su Arena sport, desetak Pinkovih kanala, Agro TV, Hram televizija, u javnost je isplivala nakom protestnog saopštenja Radio-televizije Srbije i komercijalnih TV stanica B92, Prva i Hepi. Tvrdeći da je na reč o diskrecionom popunjavanju prostora za TV kanale obratili su se i resornim institucijama – Ministarstvu kulture, skupštinskom Odboru za informisanje i REM. Ubrzo su „Telekom” i JP Emisiona tehnika i veze uzvratili saopštenjima u kojim tvrde da „svoje aktivnosti sprovode u skladu sa zakonom”.


Autor: V. M. A.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend