10. maj 2016.

Apel Šabića: Mediji ne objavljujte privatne podatke

sabicPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je u krajnje zabrinjavajućoj, gotovo grotesknoj suprotnosti sa zakonskim odredbama, učestalo pojavljivanje podataka o zdravstvenom stanju u javnosti, u štampanim i elektronskim medijima

Šabić je zbog toga apelovao na medije da se, poštujući sopstveni novinarski kodeks, uzdrže od objavljivanja podataka kojima se vređa privatnost građana, a posebno je upozorio državne organe i medicinske ustanove koji su najčešći mogući izvor tih podataka, na zakonom predviđenu odgovornost.

Postupanje sa podacima o zdravstvenom stanju građana je prema njegovim rečima, ne samo kažnjiv prekršaj, predviđen kako Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti tako posebno i Zakonom o pravima pacijenata, sa kaznom za pojedinca do 50.000 dinara, a za ustanovu do milion dinara, nego i krivično delo za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Poverenik je naveo da će, u okviru ovlašćenja iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kontinuirano delovati na zaštiti prava građana.

U saopštenju poverenika dodaje se da javno tužilaštvo i Ministarstvo zdravlja, kao nadležne institucije, treba da doprinesu uspostavljanju odgovarajućeg odnosa prema pravima građana u ovoj oblasti odnosno obezbeđivanju odgovornosti onih koji ta prava krše.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali i posebno Zakonom o pravima pacijenata, izričito utvrđeno da podaci o zdravstvenom stanju spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka.

Zakon o pravima pacijenata nalaže obavezu postupanja s tim podacima kao sa poverljivim, i izričito zabranjuje saopštavanje drugim osobama. Samo izričit pismeni pristanak pacijenta ili odluka suda mogu osloboditi od dužnosti čuvanja poverljivosti ovih informacija, podseća se u saopštenju.


Izvor: N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend