26. okt 2015.

Asanž: Novinari da koriste poštu, a ne mejl

dramatican-apel-juliana-assangea-koji-se-od-ljeta-2012-nalazi-u-ekvadorskoj-ambasadi-u-londonu-osudili-su-me-na-smrt-nikada-me-nece-pustiti-odavde_5599_5424Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž predložio je novinarima da koriste poštu, a ne mejl da bi izbegli da ih špijuniraju obaveštajne službe

„Moj predlog ljudima koji nemaju deset godina iskustva u kriptografiji je da se vrate starim metodama, da koriste tradicionalnu poštu“, rekao je Asanž.

On je rekao da obaveštajne službe tretiraju novinare kao špijune, i da protiv njih koriste iste metode kao one koje koriste protiv špijuna pa stoga novinari treba da nauče metode kontrašpijunaže da bi zaštitili svoje izvore.

Posavetovao je novinare da se sastaju sa svojim izvorima na konferencijama ili na svakom mestu gde neko ko špjunira izvan zgrade ne može da vidi da se tu sastaju.

U odvojenom intervjuu za belgijski dnevnik Eko Asanž je obećao da će u ponedeljak njegova organizacija Vikiliks otkriti novu seriju dokumenata. U četvrtak je Vikiliks objavio spisak kontakata navodno pokupljenih iz ličnog imejl naloga šefa CIA Džona Brenana.

„Obećali smo da ćemo otkriti seriju dokumenata u ponedeljak. Te dokumente čekaju mnogi aktivisti za ljudska prava i advokati ali takodje i osobe koje su mučene“, rekao je on.

Asanž je rekao i da će uskoro preko interneta objaviti informacije o ugovoru o Transatlantskom trgovinskom partnerstvu (TTIP).

Vikiliks je 11. avgusta ponudio 100.000 evra svakome ko toj organizaciji nabavi kopiju tok ugovora o slobodnoj trgovini izmedju SAD i Evrope.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, gde se sklonio da ne bi bio izručen Švedskoj gde je optužen za seksualne napade koje on negira.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend