10. dec 2014.

Babić za N1: Agenciju pritiskaju, među njima i Selaković

babicGostujući u Novom danu televizije N1, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić kaže da Srbija ulaže ogromne napore u borbi protiv korupcije i da određenih rezultata svakako ima, ali da ti rezultati nisu vidljivi u praksi što pokazuje i poslednji izveštaj Transparentnosti Srbija.

Srbija je ove godine zabeležila blagi pad na indeksu percepcije korupcije i sa skorom od 41 zauzima 78. mesto od 175 država, što je svrstava u visoko korumpirane zemlje, saopštila je prošle nedelje Transparentnost Srbija.

„Razlozi su višestruki – manjkaju pravosnažne sudske odluke, potrebno je određeno vreme da novi zakoni zažive u praksi, to su glavni razlozi“, objašnjava Babićeva.

Ona kaže da je politička volja jako važna, jer mora da postoji kako bi se pokrenuo čitav proces, ali da očekuje da Srbija dođe u situaciju da politička volja neće biti potrebna, jer će sistem sam funkcionisati.

Objašnjava da su nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije preventivne, ali da je njeno mesto veoma važno jer treba da ukaže na i spreči korupciju.

„Ako mi dobro obavimo posao, biće manje posla za represivne organe“, navodi ona i dodaje da je u poslednje dve godine Agencija znatno unapredila svoj rad i da su rezultati vidljivi.

„Značajno smo pojačali kontrolu imovine funkcionera, mnogo više postupaka se vodi po službenoj dužnosti, u oblasti sukoba interesa imamo mnogo više postupaka po službenoj dužnosti i nastojimo da delujemo proaktivno i znatno je napredovala kontrola političkih stranaka“, kaže direktorka Agencije.

Različiti vidovi pritiska

Agencija je nezavisna u svom radu, objašnjava Babićeva, ali je veoma teško da različiti vidovi pritisaka izostanu.

„Nezavisnost Agencije se ogleda u tome što jednako primenjujemo zakon na sve članove političkih stranaka i na funkcionere svih nivoa vlasti“.

Na koje funkcionere mislite da vrše pritisak?

Ne bih ja precizirala mislim da je javnosti jasno sa kojim odlukama.

Da li ste ovde mislili na ministra pravde Nikolu Selakovića i na zahtev Agencije da bude smenjen pošto je, kako tvrdi Agencija, u sukobu interesa?

Pa pored ostalog i na njega, na tu odluku agencije.

Agencija za borbu protiv korupcije predložila je da Nikola Selaković bude razrešen sa funkcije ministra pravde, jer je utvrdila da je ministar bio u sukobu interesa. Drugostepeno rešenje na odluku o smeni ministra Selakovića još nije doneto.

„Odbor Agencije još nije odlučio o žalbi, zakonski rok još nije istekao, očekujemo da do kraja godine bude donete odluka“, objašnjava Babićeva.

Izvor: N1 info

U poslednje dve godine saradnja agencije sa policijom i Tužilaštvom je izuzetna, i kao rezultat te saradnje, ali i saradnje sa Upravom za sprečavanje pranja novca, Poreskom upravom, Republičkim geodetskim zavodom, APR-om, imamo 26 krivičnih prijava i 48 izveštaja Tužilaštvu, kada je reč o kontroli imovine, navodi Tatjana Babić za N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend