28. avg 2016.

Bačena eksplozivna naprava ispred kuće urednika portala Ljubuski.net

policija-uvidjajPred moju kuću je bačena još neutvrđena vrsta eksplozivne naprave u kombinaciji s nekom kemijskom materijom, koja djeluje nadražujuće čak jedan dan nakon eksplozije, ispričao je za Fairpress Tihomir Bradvica, urednik portala Ljubuski.net, kojemu su nepoznate osobe 17. kolovoza bacile eksplozivnu napravu ispred kuće u u Ljubuškom

Prema njegovim riječima, istragu su napravili tehničari MUP-a ZHŽ (Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije), koji također vode istražni postupak, a zbog nepovjerenja u spomenutu instituciju Bradvica je zatražio da istragu vodi Državna agencija za istrage i zaštitu BiH koji navedeno dijelo nisu okvalificirali kao terorizam, već narušavanja opće sigurnosti.

Ovaj ću tjedan znati do koje su faze pristigli, ali od njih samih, a da osobno ne istražujem , ne bi mogao očekivati ništa, jer nisu u stanju istražiti kriminal unutar Ministarstva i policije, a niti ispred vlastitih vrata, kada se prije godinu dana dogodila paljevina policijskog vozila ispred PU Ljubuški, Tihomir Bradvica za Fairpress.

U priopćenju MUP-a ZHŽ objašnjeno je da je izvršenim očevidom utvrđeno da je za sada nepoznata eksplozivna naprava manje razorne moći ekplodirala na betonskoj podlozi, uz južni dio obiteljske kuće, pri čemu je nastala mala materijalna šteta na podrumskim vratima. Prilikom detonacije ispred obiteljske kuće su se nalazile dvije osobe, a uslijed detonacije 77-godišnja ženska osoba je zadobila lakše tjelesne ozljede. Materijalni tragovi pronađeni prilikom očevida su izuzeti i isti će biti poslani na vještačenje, stoji u priopćenju.

Na pitanje zna li koji su razlozi napada na njega, Bradvica je objasnio da je česta meta zbog njegovog aktivizma na uvođenju zakonitosti i reda u općinu Ljubuški, te je sukladno tome dobio prijetnje od sadašnjeg ministra MUP-a ZHŽ Zdravka Borasa:

Isti me, iako se ne poznajemo, udario 7. prosinca 2015. godine u prostorijama vijećnice u Ljubuškom. Potom su mi MUP ZHŽ i Tužiteljstvo ZHŽ, zajedničkim snagama, pokušali inkriminirati da sam tog ministra lažno kazneno prijavio, utjecali su na svjedoke i tajnost postupka.

14. srpnja ove godine sam nepravomoćno oslobođen bilo kakve krivnje, jer je utvrđeno da nema objektivne ni subjektivne krivnje, a nekoliko svjedoka je lagalo, dok su Općinskom sudu u Ljubuškom za sve drugo dati originalni materijalni dokazi. Oslobađajuća presuda je izrečena 15. srpnja, a otpravak u pisanom obliku još nisam dobio.
Bradvica je naglasio da je putem elektroničkih medija primio prijetnje smrću koje Tužiteljstvo ZHŽ nije htjelo istražiti te su dali nalog za neprovođenje istrage.

HT Eronet nije želio ni nakon naredbe Općinskog suda u Ljubuškom dati informacije tko je pošiljatelj prijetnji. Na sve sam se žalio.
Obzirom da ukazuje na društvene anomalije, kako sam kaže, Bradvica je izložen raznim podmetanjima i neistinama na osobnoj difamaciji u javnosti.

Kao intelektualac ne mogu prihvatiti propadanje općine, koja ima dugovanje veće od 80.000.000 kuna, propala javna poduzeća s dugovima, većim od 40.000.000 kuna, te kriminal u županiji na svakom koraku. Ja nisam novinar, već samo aktivist. Diplomirani sam inženjer strojarstva, s velikim iskustvom i uspjesima u ovlasti menadžmenta, ali u ovakvoj bijednoj sredini ne mogu doći do zaposlenja, već sam izložen raznim podmetanjima i neistinama na osobnoj difamaciji u javnosti, jer ukazujem na društvene anomalije.

Do sada sam objavio o tome preko 5000 tekstova sa dokumentima, koji nikada nisu opovrgnuti. No, ipak sam uspio promijeniti poimanje demokracije u lokalnoj i široj zajednici. Međutim, to je daleko od stanja u RH, jer u Hercegovini i šire u BiH, nema zdrave javnosti. Korupcija je jako snažna, a umreženost institucija na zataškavanju kriminala uzorna.

Vera Soldo, generalna tajnica Kluba novinara Mostar i urednica portala republika.info osvrnula se na slučaj za Fairpress:

Ovo nije ni prvi ni posljednji put napada na novinare, konkretno one koji u javnost istupaju s informacijama koje se ne sviđaju osobama na koje se iste odnose, a ponajviše ukoliko su predmetne osobe u vlasti i na utjecajnom položaju i ne žele da se otkriju pojedine informacije o njima.

Nadalje, Soldo je naglasila da ju posebno iznenađuje i razočarava postupak odgovornih u ovom slučaju, onih, koji su profesionalno trebali utvrditi činjenice i donijeti konkretne i točne zaključke.

Jedino što mogu kazati je da mi je žao što ipak, a kako se može zaključiti iz ovog slučaja, s pravom možemo u to sumnjati. Iskreno bih voljela da me konkretno i činjenički demantiraju.

Do zaključivanja ovoga članka od MUP-a ZHŽ i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nismo dobili informaciju o napretku istrage i počiniteljima ovog nasilnog djela.

 Foto: Glaszapadnesrbije.rs 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend