06. okt 2015.

„Bi-Bi-Si” lažirao erupciju vulkana

Prikaz nastao spajanjem različitih snimaka vulkanskih erupcija, jedne iz 2011. i jedne iz 2015. Foto: Daily mail

Prikaz nastao spajanjem različitih snimaka vulkanskih erupcija, jedne iz 2011. i jedne iz 2015. Foto: Daily mail

Britanski javni servis priznao da je trebalo da kaže gledaocima da je dramatičan snimak nastao digitalnom doradom

U prvom delu serijala o Patagoniji, prikazanom pre desetak dana na „Bi-Bi-Siju”, lava i pepeo su kuljali iz čileanskog vulkana Kalbuko u veličanstvenom snimku koji je ostavio snažan utisak na gledaoce. Sada su, međutim, pod još snažnijim utiskom da su prevareni, pošto je korporacija priznala da je snimak lažiran.

Na snimku je zaista pomenuti vuklan u Čileu, ali je na njega „nakalemljena” dramatična erupcija snimljena na drugoj lokaciji 2011. godine.

Britanski javni servis je prekjuče priznao da je trebalo da kaže gledaocima da su scene iz 2011. i 2015. godine spojene i da je oluja sa munjama digitalni dodatak.

„Da bismo pokazali gledaocima izvanredan spektakl ’prljave oluje’ sa munjama, što bi bilo nemoguće uhvatiti jednom kamerom, napravili smo kompozitni snimak dva patagonijska vulkana. Priznajemo da je to trebalo jasno da naznačimo i zato smo objavili objašnjenje na blogu o korišćenoj tehnici”, navodi se u saopštenju.

Producentkinja emisije Tapens Stoun objasnila na svom blogu da je događaje ovog tipa teško uhvatiti kamerom i da je zato neophodno „specijalnim tehnikama otkriti i prikazati njihovu izuzetnost”.

Snimak erupcije vulkana Kalbuko s početka ove godine ukomponovan je sa snimkom munja u vulkanu Kordon Kaule iz 2011. godine.

Priznanje će verovatno izazvati novu raspravu o upotrebi digitalnih tehnologija kako bi dokumentarci bili dramatičniji i popularniji. „Gardijan” je objavio da je zbog ovoga ljuta cela redakcija za programe o prirodi i da se plaše da će novi skandal poljuljati poverenje u sve što rade.

„Bi-Bi-Si” je pre četiri godine bio uključen u sličnu kontroverzu. U seriji „Zaleđena planeta” prikazano je rođenje polarnog medveda navodno u divljini, a ustvari je upotrebljen snimak iz jazbine koju je napravio čovek u jednom parku prirode u Nemačkoj.

Neki su tada stali u odbranu korporacije tvrdeći da je odstupanje neznatno i da je zapravo nemoguće snimiti rođenje polarnih medveda u divljini. „Bi-Bi-Si” tada nije priznao da se poneo neprimereno. Ali nova situacija će verovatno naneti veću štetu. Nekoliko rukovodećih ljudi je pregledalo program pre emitovanja i mnogima je nezamislivo da niko od njih nije postavio pitanje kako je tako moćna dramatična scena snimljena.

Efekat je tako dramatičan da je snimak postao senzacija na „Jutjubu”, sa više stotina hiljada pregleda i 300.000 lajkova na „Fejsbuku”, gde je podeljen pola miliona puta, a „Bi-Bi-Si” je na „Tviteru” likovao zbog popularnosti scene.

Autor: J. J. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend