30. apr 2015.

Božović: Kritička javnost je umrla

bozovicSociolog Ratko Božović ocenio je da u duboko tradicionalnoj državi nedostaje politička kultura, te da je najveći problem „sveprisutni autoritarni mentalitet“

Božović je na promociji knjige Miodraga A. Živkovića „Nužne reforme Srbije. Danas!“ ocenio da je život u partijskoj državi nedemokratski i da je „kritička javnost umrla“.

„Ovde stručnjaci govore o tome kako treba menjati sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast, a sve ideje dolaze ‘odozgo'“, rekao je Božović dodajući da se zalaže za građansku državu i inicijativu za promene koje dolaze iz naroda.

„Mi se vodimo za vođom koji je, vidim, već odlučio da će u Skupštini biti 150 poslanika“, izjavio je on.

Iako saglasan da broj poslanika u Narodnoj skupštini treba smanjiti, politički analitičar Vladimir Goati usprotivio se apriornim procenama premijera Vučića, kako je rekao, „oslonjenim na kristalnu kuglu“.

„Najbolje rešenje bilo je sadržano u Ustavu SRJ iz 1992. godine koji je predviđao jednog poslanika na 60.000 punoletnih građana, to znači oko 120 poslanika“, rekao je Goati i dodao da ne insistira na takvoj proceni.

On je izjavio „da se Ustav ne pominje“, „da se zakoni ne oslanjaju na njega“, te da jedno od najproblematičnijih zakonskih rešenja definiše pošlanički mandat vlasništvom partije.

„Član 102, stav dva toliko je anahron da ne postoji nigde u Evropi“, rekao je Goati nazivajući ga odlikom „partitodespotije“.

„Oko 30 odsto partijskog tela seli se iz opozicione u vladajuću partiju. To je racionalno ponašanje ljudi u iracionalnoj situaciji“, dodao je on.

Predloge za ekonomske promene autora knjige profesor ekonomije na Beogradskom univerzitetu Slobodan Komazec ocenio je vrednim pažnje.

„Srbija treba da sačini spisak nepokretne imovine u vlasništvu države koju bi prodala i mogla da dobije negde oko 100 do 150 milijardi evra, a koju bi oročila u nekoj banci i na bazi kamate finansirala najveći deo obaveza iz javnog sektora“, parafrazirao je Komazec ideju autora knjige ističući mogućnost Srbije da se „od kreditnog dužnika pretvori u kreditora“.

Advokat Božo Prelević, kao jedan od četvorice recezenata dela „Nužne reforme Srbije. Danas!“ ocenio je da „broj samoubistava i mladih koji odlaze“ govore o apatiji društva i izrazio nadu da će knjiga pokrenuti javnu raspravu.

Advokat Miodrag A. Živković rođen je u Leskovcu 7. septembra 1958. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 1987. godine. Knjiga „Nužne reforme Srbije. Danas!“ Živkovićev je publicistički prvenac.

 Foto: Medija Centar 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend