15. mar 2016.

Brankica Stanković u Pressingu: Novinari kleče

brankica_stankovic_n1Već prvog dana stigle su pohvale, ali i kritike na račun portala Insajder.net zbog intervjua sa Aleksandrom Vučićem. Brankica Stanković, novinarka i urednica produkcije Insajder i Insajder.neta, kaže da je taj intervju pokazao kakav odnos premijer ima kada je preko puta njega „neko ko nije ničiji“

„Žao mi je što većina novinara nije ni pogledala intervju. U njemu nema povišenog tona, novinarka nije prekidala sagovornika i svi su rekli da je intervju blag. A ona je uspela da postavi sva pitanja i uspela da premijer u kameru prizna da nije trebalo da novinare BIRN-a nazove lažovima i da je besmislena teza o novinarima kao stranim plaćenicima“, rekla je Brankica Stanković za N1.

Ona kaže de je i ekipi Insajder.neta bio iznenađujuć odnos Aleksandra Vučića prema novinarki koja je radila intervju i da se u tom slučaju videlo „kako se ponaša prema nekome ko iza sebe ima rezultate rada i ko nije ničiji“.

Brankica Stanković je objasnila da je do intervjua sa premijerom došlo slučajno, pošto novinarka Insajdera u dva navrata nije uspela da mu postavi pitanje.

„Mi smo novinari redakcije koji nemaju nikakav kontakt sa Vučićem, nismo zvali njega lično, već je sve išlo preko kabineta. Nije bilo planirano da tražimo intervju sa Vučićem, već je priča počela tako što smo hteli da dokažemo da je besmislena teza o stranim plaćenicima. Napravili smo grafikon u kojem se vidi koliko je novca Vlada Srbije dobila od Evrope, a koliko mediji. Irena je krenula na konferenciju za štampu da pita premijera o tome, ali nije uspela jer postoje kaparisana pitanja. Drugi pokušaj je bio u Skupštini Srbije, a on je rekao da nema vremena i da dođemo sutra“, ispričala je Stanković.

Dodaje da je Insajder.net za sedam dana postojanja dokazao da cenzura postoji ukoliko urednik dozvoli da cenzura postoji. Ona poručuje da će Insajder.net objavljivati dobre priče koje su urednici drugih medija odbili da objave, a da će potom raditi teme o urednicima, navodeći njihovo ime i prezime, istražujući zašto je taj urednik i taj medij zabranio određenu priču.

„Novinari kleče“

Novinarka Insajder.neta bila je fizički sprečena da na Kopaoniku uzme izjavu od Nikole Nedeljkovića, direktora Beograda na vodi, istražujući priču o kupoprodajnim ugovorima za stanove u ovom neizgrađenom kompleksu. Brankica Stanković kaže da su vest o tome prenele samo televizije N1 i B92, kao i dnevni list Danas.

„Zašto to nije bila vest? Zato što je u pitanju novinarka Insajdera ili zato što je u pitanju direktor Beograda na vodi? I tu se pokazala ta novinarska solidarnost, kao što se pokazala i u slučaju akcije ‘Novinari ne kleče'“, kaže urednica Insajdera.

Prema njenom mišljenju, iskazivanje novinarske solidarnosti na protestima ispred Vlade Srbije je pogrešan način jer ne menja odnos novinara prema profesiji, kao ni odnos vlasti prema novinarima.

„Pogrešno je da novinari svoj stav pokazuju na protestima. Nisam bila na tim protestima, niti ću ići, to nije posao novinara“, kaže Brankica Stanković i dodaje da je Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, u pravu kada kaže da novinari ne kleče kada se nađu ispred zgrade Vlade Srbije u 7 uveče kada nema nikoga, ali da se tako ne ponašaju u svojim redakcijama.

„Hajde da pokažemo solidarnost tako što će svi mediji svakog dana o zahtevima inicijative ‘Novinari ne kleče’ praviti priču, da nađemo dokaze, da prikupimo razna saznanja. U tom slučaju ne postoji ta vlast koja će to ignorisati i reći ‘baš me briga’. Ali kada napišete zahteve na papiru i tražite neke sastanke, onda od toga nema ništa“, rekla je Stanković.

Ona kaže da novinari kleče i da se to vidi na svakom koraku i pita šta građani imaju od toga što se novinari okupljaju na protestima ako to ne pokazuju u svom svakodnevnom radu.

„Prvo treba novinari da se probude i kažu da treba da rade u interesu javnosti. Kakav treba da budete čovek, da u danu kada je preminuo Dragan Nikolić pozovete Milenu Dravić da dobijete potvrdu i objavite da je potvrdila kroz suze? Ponekad me bude sramota, eto to su mediji danas. Ne zanima ih interes javnosti, zanima ih tiraž, zanima ih što veći rejting. Naravno postoje izuzeci“, objašnjava Brankica Stanković.

Upoređujući stanje u medijima u odnosu na vlasti koje su se smenjivale, Brankica Stanković kaže da ništa nije počelo od juče.

„Ne vidim razliku kada uporedim vreme Tadića i sada. Miroslav Mišković je zbog emitovanih emisija o njemu u to vreme ukidao reklame na TV B92. U vreme kada su čak i redakciji B92 u sali novinari Mlađana DInkića zvali „gospodarom svemira“ mi smo emitovali serijal o iznošenju novca na Kipar. Mediji su bili najslobodniji u vreme Vojislava Koštunice, ali to vreme je bilo obeleženo temom ubistvo premijera kada su oni javno rekli da prekidaju saradnju sa B92 i niko se osim nas nije bunio. Oni su jednostavno ignorisali medije. To je bila diskreditacija, diskriminacija i cenzura. Prvi su počeli da dele novinare na strane plaćenike, izdajnike i patriote. Kada je Demokratska stranka došla na vlast počelo se sa ekonomskim pritiscima, a svi se sada prave kao da niko nikada nije znao da su marketinške agencije stavile pod svoju kontorlu sve medije jos tada, a ovo koji su danas na vlasti to su dodatno usavršili“, kaže Stanković i naglašava da ne postoji novinarska solidarnost i odgovornost novinara.

Serijal Insajdera na B92 od maja

Insajder.net je na medijscku scenu stupio upravo temom o medijima, u pripremi su i teme o ugovorima za stanove u zgradama Beograda na vodi, finansiranje Južnog toka, a ne odustaje se ni od traženja da se skine oznaka „državna tajna“ sa dokumenata koja mogu da rasvetle postupke policije i BIA uoči ubistva Zorana Đinđića.

Na portalu Insajder.neta se kroz rubriku „Insajder u izgradnji“ može pratiti i kako nastaje istraživačka priča i kako se sakupljaju dokazi i saznanja da bi se objavio jedan serijal Insajdera.

„Insajder.net je najbliže nekoj Internet televiziji. U dnevnoj produkciji pratimo i dnevne događaje, sada smo dnevno prisutni i to je velika razlika“, objašnjava urednica ovog projekta.

Brankica Stanković najavljuje da će se novi serijal Insajdera emitovati na TV B92 od maja, a da će na portalu Insajder.net moći da se prate druge teme koje istražuju i kojima se bavi ova novinarska ekipa.

„Svi mogu da vide koliko je dugačak put istraživanja jedne teme. Kada radimo jednu temu prvo uradimo početni istraživanje, potom je postavimo, a sada ljudi mogu svakog dana da prate dokle smo stigli. Tu će dnevno biti postavljan svaki zahtev koji smo poslali, odgovor koji smo dobili, koliko puta smo pozvali nekoga, a nije se javio. S jedne strane neki smatraju da je to rizično jer će svi znati sve, ali mi ništa ne krijemo jer se svaka naša tema emituje, pa se emituje“, kaže Stanković.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend