18. maj 2016.

Čistka urednika na Radio-televiziji Vojvodine

rtv_ulazPrema saznanjima Cenzolovke, sedmoro urednika u Informativnom programu – četvoro urednika Dnevnika u 17 časova, uključujući i odgovornu urednicu Informativnog programa na srpskom jeziku Veru Korponaić, te troje urednika „Razglednica“, obavešteni su juče posle podne da će „sutra (sreda) njihove uredničke poslove obavljati druge osobe“

Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine prihvatio je sinoć ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marijane Jović i na to mesto kao vršioca dužnosti imenovao je Nadu Kalkan, dugogodišnju novinarka i urednicu RTV.

U saopštenju sa sednice Upravnog odbora navodi se da će novi glavni i odgovorni urednik Prvog programa te televizije biti izabran na konkursu koji je juče raspisao Upravni odbor.

„Članovi Upravnog odbora zahvalili su se Marijani Jović na dosadašnjem angažovanju i poželeli joj uspešan dalji rad“, navodi se u saopštenju.

Od bivše glavne i odgovorne urednice Prvog programa RTV sinoć nismo uspeli da dobijemo obrazloženje za ostavku.

Imenovanjem Nade Kalkan sada se sve tri najvažnije funkcije unutar RTV nalaze pod komandom vršilaca dužnosti, koje je u taj status postavio Upravni odbor RTV, formiran pre mesec dana.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović objavio je sinoć na Tviteru da se „na RTV rešenja novinarima o raspoređivanju na nova radna mesta bukvalno uručuju na hodniku“

Ovo „v.d. stanje“ u pokrajinskom javnom servisu započeto je deset dana nakon minulih izbora smenom direktora programa RTV Slobodana Arežine (4. maja) i imenovanjem Slavice Subotić Braun, članice Programskog saveta RTV, za v.d. direktora programa.

Devet dana kasnije Srđan Mihajlović je podneo ostavku na mesto generalnog direktora RTV. Do izbora novog direktora, tu funkciju će u v.d. statusu obavljati dosadašnji zamenik generalnog direktora Miodrag Koprivica.

Po svemu sudeći, kraj kadrovskim promena na RTV još nije blizu.

Prema saznanjima Cenzolovke, sedmoro urednika u Informativnom programu – četvoro urednika Dnevnika u 17 časova, uključujući i odgovornu urednicu Informativnog programa na srpskom jeziku Veru Korponaić, te troje urednika „Razglednica“, obavešteni su juče posle podne da će „sutra (sreda) njihove uredničke poslove obavljati druge osobe“.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović objavio je sinoć na Tviteru da se „na RTV rešenja novinarima o raspoređivanju na nova radna mesta bukvalno uručuju na hodniku“ i da je, prema nezvaničnim informacijama, „smenjeno sedmoro urednika, uglavnom u Informativnom programu“.

Izvor iz RTV rekao je za Cenzolovku da je kolegama koje uređuju Dnevnik u 17 časova „skidanje sa sutrašnjeg programa“ telefonom javila sekretarica odmah nakon završetka emitovanja te emisije. „Na isti način su obavešteni i urednici ‘Razglednica’“, naveo je naš sagovornik koji je zamolio da mu ne objavljujemo ime.

Izvor Cenzolovke je rekao i da sedmoro urednika nije zvanično dobilo rešenje o smeni, „ali da se to može očekivati na najavljenom sastanku novinara i urednika sa novim rukovodstvom RTV“. Taj sastanak, prema nezvaničnim informacija, mogao bi da bude održan već danas.

Nakon tog sastanka moguće je, kako je za Cenzolovku potvrdilo više novinara RTV, da će uslediti obraćanje javnosti iste grupe novinara koja se prošle nedelje, povodom smene Slobodana Arežine, oglasila otvorenim pismom.

Više od 40 novinara i urednika RTV u tom pismu izražava zabrinutost da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene u RTV mogle da naruše teško stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana.

Kolege sa RTV poručile su da žele da sačuvaju atmosferu u kojoj će moći da nastave da rade oslobođeni političkih pritisaka.

„Jedino tako će RTV moći profesionalno i odgovorno da nastavi da obavlja ulogu pokrajinskog javnog servisa“, ocenili su oni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend