30. jan 2015.

Da li ima cenzure u listu „Mađar so“?

madjar-so1-jpg_660x330Novinar Marton Matuška tvrdi da u mađarskom dnevnom listu „Mađar so“ postoji cenzura i da se u tim novinama ne objavljuje nijedan stav koji govori kritički o vladajućoj vojvođanskoj mađarskoj partiji Savezu vojvođanskih Mađara.

Matuška je Mađarskom nacionalnom savetu uputio zahtev da ispita da li u jedinom vojvođanskom mađarskom dnevnom listu cenzurišu tekstove prema zahtevima SVM-a.

Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta je na današnjoj sednici uvrstio ovaj zahtev na dnevni red, ali nakon sastanka nije saopšteno kakva je odluka doneta u vezi sa tim.

Glavnu urednicu lista „Mađar so” Martu Varju prozvali su i glumci mađarskog ansambla Subotičkog narodnog pozorišta, jer im već u dva navrata nije odgovorila na otvoreno pismo u kojem traže da glavna urednica objasni zašto je u članku u kojem je objavljeno njihovo saopštenje u vezi smene direktora mađarskog ansambla subotičkog pozorišta napisan predgovor koji ocrnjuje zahteve glumaca.

Oni su danas konačno dobili odgovor, nakon što je mađarska redakcija RTV Vojvodine zamolila glavnu urednicu lista „Mađar so” da se izjasni u vezi ovih tvrdnji. Ona je tokom svoje izjave u više navrata tvrdila da u listu „Mađar so” ne postoji cenzura.

Predsenik odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta Erne Nemet izjavio je za RTV da se list postavio neprofesionalno prema glumcima iz subotičkog pozorišta kada je objavio svoj tekst kao predgovor protestnom pismu mađarskog ansambla subotičkog pozorišta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend