29. okt 2014.

Danica Vučenić: Gledamo samo propagandu

Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

„Sa jedne strane sam radosna, sa druge ne mogu da ne pomenem, u najmanju ruku, zebnju koja postoji i činjenice da je pre nekoliko nedelja ukinut ‘Utisak nedelje’, da je gradska televizija ‘Studio B’ ukinula dve emisije, da sa ekrana nestaje novinarstvo, a da gledamo samo propagandu“, kazala je Vučenić na svečanosti u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Beogradu.

Upozorila je da je profesija na opasnom putu i da novinari prestaju da obavljaju osnovnu funkciju – informisanje.

„Na opasnom smo putu da uskoro nećemo publici saopštavati da li radi neki dom zdravlja, da li će biti struje. Razume se da je vlast odgovorna za takvu atmosferu, ali ni mi novinari ne smemo da dopuštamo da budemo u inferiornom položaju, jer to nije ni u interesu javnosti“, rekla je autorka emisije „Jedan na jedan“.

Vučenić je pozvala kolege da „počnu da se ponašaju, pre svega, profesionalno“.

„Na opasnom smo putu da uskoro nećemo publici saopštavati da li radi neki dom zdravlja, da li će biti struje. Razume se da je vlast odgovorna za takvu atmosferu, ali ni mi novinari ne smemo da dopuštamo da budemo u inferiornom položaju, jer to nije ni u interesu javnosti“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kazao je da nagrada ne govori samo o ljudima koji su ličnim i profesionalnim primerom pokazali da slede put Dušana Bogavca, već je svedočanstvo i o vremenu u kojem živimo i radimo.

„Srbija danas nije mesto koje se odlikuje medijskim slobodama i slobode izražavanja, i to moramo da priznamo i sebi, i javno. Danas nam je ponovo, kao u nekim vremenima za koja smo mislili da se neće vratiti, potrebna novinarska hrabrost, a etika je neodvojiv deo našeg posla“, izjavio je Obradović.

Po njegovim rečima, nagrada „Dušan Bogavac“ i novinarka Danica Vučenić su „opomena svima da se nalazimo u vremenu iskušenja za novinare“.

„Da li sada, kada se ukidaju emisije, kada na konferencijama (za štampu) nisu dozvoljena pitanja, kada se novinari pretvaraju u ‘držače mikrofona’, da li mi dovoljno iskazujemo hrabrost i da li se držimo etike?“, upitao je predsednik NUNS.

U užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ ove godine bili su i Tamara Spaić, Anđela Milivojević, Slobodan Georgijev i Dragoljub Petrović, kao i redakcije „Čačanskih novina“ i satiričnog portala „Njuz net“.

U žiriju su bili dobitnik nagrade za 2012. godinu Marko Somborac, dobitnik za 2013. godinu Predrag Blagojević, kao i Vukašin Obradović (dobitnik za 2003.), Filip Mladenović i Branka Bogavac.

Članovi žirija posebno su istakli hrabar i human gest novinarke Marijane Milosavljević koja je dala bubreg oboleloj koleginici Ivani Janković.

Dušan Bogavac (1931-1990) se 1980-ih godina bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, kako uspostaviti demokratske institucije, i od partijske napraviti pravnu državu.

Animirao je veliki broj intelektualaca iz čitave Jugoslavije, osnovao Fond solidarnosti namenjen novinarima koji zbog istinoljubivosti i hrabrosti ostaju bez sredstava za život, pisao i objavljivao članke i knjige.

U znak sećanja na Dušana Bogavca i u znak podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. godine dodeljuje se novinarska nagrada koja nosi njegovo ime.

Do sada su je dobili i Stojan Cerović, Radio B-92 – Bojana Lekić i Veran Matić, Predrag Koraksić, Svetlana Lukić, Nebojša Popov, Dejan Anastasijević, Vukašin Obradović, Brankica Stanković, Mirko Đorđević, redakcija kulturnog dodatka „Beton“ u dnevnom listu „Danas“ i redakcija magazina „Ekonomist“.

Priznanje za RTV

„Radio-televizija Vojvodine ovu nagradu nekako deli sa Danicom, iako je ona Daničina i u svakom slučaju za nas priznanje svih onih koji su naši gledaoci slušaoci i kritičari. Tako da je ovo još jedna vrsta ohrabrenja u vremenu koje dolazi“, izavio je Srđan Mihajlović, generalni direktor Radio-televizije Vojvodine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend