14. apr 2016.

Direktor RTV-a o kažnjavanju novinarke: Izviniću se ako nadležni utvrde da sam pogrešio

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Srdjan Mihajlović izjavio je danas da je spreman da se izvini ukoliko nadležne institucije utvrde da je pogrešio zbog kazne koju je izrekao urednici na pokrajinskom javnom servisu Svetlani Božić Krainčanić

On je u saopštenju ocenio da je reč o „politizaciji jedne novinarske greške“ i pozvao novinarska udruženja na razgovor.

Mihajlović je naveo da je šeficu beogradskog dopisništva Svetlanu Božić Krainčanić kaznio u skladu sa svojim ovlašćenjima u cilju zaštite interesa RTV-a kao javnog medijskog servisa, a dodao je da novinarka može da nastavi sa profesionalnim radom.

Ona je kažnjena odbijanjem 20 odsto od aprilske plate, jer je na konferenciji za novinare 1. aprila predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću postavila pitanja u ime nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, a ne u ime RTV-a.

Mihajlović je kazao da sprovedeni disciplinski postupak nema nikakve veze s tim što je greška napravljena na Vučićevoj konferenciji za novinare i da rukovodstvo RTV-a nije razmišljalo o tome „da li postoji dobro ili loše vreme da se sankcioniše greška onda kada je ona napravljena“.

„Ovde se ne radi o pitanjima cenzure i slobode medija, već je na sceni politizacija jedne novinarske greške, ne od strane RTV“, rekao je on i dodao da je dosadašnja programska politika i imidž RTV-a najbolji dokaz njegovog odnosa prema slobodi novinarske profesije.

Mihajlović je kazao da je spreman za dijalog o svim otvorenim pitanjima sa novinarskim udruženjima.

„Do tada, duboko verujem da nam je svima potrebna promena stava u kom su olako izrečena javna etiketiranja, pritisci i isključivost postali legitimno sredstvo za postizanje različitih ciljeva“, poručio je Mihajlović.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je ranije danas rukovodstvo RTV-a zato što je kaznilo novinarku Svetlanu Božić Krainčanić zbog toga što je premijeru na konferenciji za novinare postavila pitanje u ime Inicijative mladih za ljudska prava.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Inicijativa „Novinari ne kleče“ kritikovali su odluku uprave RTV o kažnjavanju Svetlana Božić Krainčanić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend