10. nov 2015.

Dragan Janjić: Tabloidno vođenje kvaziistraga

dragan janjicMeđusobne optužbe vlasnika Kurira, s jedne strane, i Pinka i Informera, s druge, predstavljaju poraz sistema i institucija, rekao za N1 Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Ako bismo hteli da se našalimo rekli bismo da je verovatno sve tačno što govore jedni o drugima, kaže on

“Ovo je poraz sistema i institucija, jer imamo tabloidno vođenje kvaziistraga. Takođe, imamo i curenje podataka. U toj emisiji (na Pinku) smo imali da je policija potvrđivala istog trenutka da li je postojao poligraf i kako se sve razvijalo, tako da do javnosti dopiru informacije u onoj meri u kojoj određena televizija ili tabloid hoće. To je jako loše i to nema veze s principima rada institucija, niti s principima profesionalnog novinarstva”, kazao je član NUNSA Dragan Janjić gostujući u Dnevniku u 19.

On ukazuje na to da priče o reketiranju i ucenjivanju od tabloida nisu novost:

“U novinarskim krugovima godinama se neformalno govori o reketiranju, ucenjivanju i da se te kvalifikacije vezuju za praktično sve tabloide. To traje godinama i treba u svakom slučaju istražiti šta je ko radio, u smislu da sistem, organi vlasti zaduženi za ta pitanja vode istragu o celini ovog problema, ogromnog za ovo društvo“.

On smatra da tzv. feljton o finansiranju Balkanske istraživačke mreže, Centra za istraživčko novinarstvo i KRIK-a u Informeru jeste klasičan primer kampanje:

„To je upravo kampanja. Imamo nekoliko portala koja se bave istraživačikm novinarstvom i ne vidim da je pobijeno ono što oni pišu. Tu imamo klasično istraživačko novinarstvo i nemamo kampanje koje su kontinuirane. Ako vi ceo dan držite jednu emisiju na jednu temu vi vodite kampanju, ne bavite se novinarstvom”, zaključio je Janjić.

 Foto: Medija Centar Beograd  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend