02. feb 2015.

DTV prvo stiže u Vršac, pa u Kikindu i Sombor

dvb-digitalizacija-uredjaj-prijemnik_660x330Sporazum koji je Srbija 2006. godine potpisala u Ženevi obavezuje nas da do sredine juna 2015. godine pređemo na digitalno emitovanje televizijskog signala. Vršac će biti prvi grad u kojem će već 30. marta analogni signal biti isključen.

Nakon Vršca, digitalizacija stiže i u Kikindu i Sombor. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da su sve pripreme za ovaj proces okončane, a kako bi i građani što bolje bili upoznati sa tim u planu je da u prvoj polovini februara sa radom počne i kol centar.

Kako ne bi ostali bez televizijskih programa, Vrščani koji ih prate uz pomoć sobne ili krovne antene, do 30. marta bi trebalo da se pobrinu da nabave uređaje koji će im omogućiti gledanje digitalne televizije.

„Sredinom aprila i Kikinda i Sombor, a potom i sva mesta koja pokriva predajnik Crvni Čot biće prebačeni isključivo na digitalni signal. Plan je da se do prvog juna isključe svi analogni predajnici i da se pređe na digitalno emitovanje“, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Nakon toga, uslediće probni period od dve nedelje kada će se obavljati tehnička usklađivanja, objašnjava Matićeva.

Od 3.300 do 4.000 dinara

Uređaji koji su potrebni starim televizorima i gledaocima koji sada programe prate preko sobne ili krovne antene, takozvani set top boksovi uveliko se mogu naći u prodaji širom Srbije. Njihova cena se kreće od 3.300 do 4.000 dinara i u Ministarstvu očekuju da će uskoro biti i niža.

Prodavci tvrde da je sasvim dovoljno kupiti bilo koji uređaj, naravno sa žigom Ministarstva, odnosno oznakom „digital tv“ kako bi mogli da se prate digitalni programi.

U novosadskim radnjama najprodavaniji model set top boksa košta oko 3.690 dinara, kažu prodavci i dodaju da uz uređaj, pakovanje sadrži i daljinski upravljač, koji će ubuduće služiti za promenu tv programa. U zavisnosti od modela, ovi uređaji uglavnom imaju i ulaz za USB pa se preko njih mogu gledati fotografije, video sadržaji, ali i snimati emisije sa televizije, pa gledati odloženo.

Skuplji set top boksovi omogućavaju praćenje i programa iz zemalja iz susedstva, ali se u pograničnim područjima mogu naći i jeftiniji uređaji. Međutim, oni su bez validnog žiga, pa je zato preporuka da se ne kupuju.

Set top boksovi nisu potrebni onima koji su pretplaćeni na kablovsku mrežu, imaju IPTV ili satelitsku antenu. Troškova zbog digitalizacije neće imati ni najugroženiji građani koji se u Centrima za socijalni rad ili filijalama PIO fonda mogu prijaviti za dobijanje besplatnih set top boksova. Tamo će naći i obrazac prijave kao i na sajtu Ministarstva telekomunikacija.

Iako je bilo planirano da rok za prijavu za besplatne set top boksove bude do 31. januara, on je produžen. Tako da se korisnici socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica ili penzioneri čija penzija ne prelazi 13.288,01 dinar i dalje mogu prijaviti za to.

Dobre strane digitalizacije

Prelazak sa analognog na digitalni signal, osim što će obezbediti bolji kvalitet slike i zvuka, omogućiće i bolju pokrivenost televizijskim signalom ruralnih delova Srbije, koji su do sada imali problem sa tim, objašnjavaju u Ministarstvu.

Osim toga, kada pređemo na digitalni signal, biće oslobođen deo frekvencijskog spektra koji će operatori mobilne telefonije moći da koriste za brzi internet – 4G mrežu.

Brzi internet možemo očekivati već u aprilu, kaže državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija Tatjana Matić i dodaje da je vrednost frekvencija iz ovog dela spektra izuzetno velika i da su, na primer, zemlje iz okruženja od te prodaje prihodovale i do sto miliona evra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend