27. avg 2014.

Đurićevog advokata plaća jedan tabloid

djuricUkoliko se ispostavi da je tačna tvrdnja Igora Jurića da jedne dnevne novine finansiraju odbranu kasapina iz Surčina kako bi zauzvrat dobijale ekskluzivne informacije, to će biti dokaz da su srpski mediji dotakli dno, saglasni su sagovornici Naših novina.

Igor Jurić, otac svirepo ubijene Tijane Jurić (15) iz Subotice, kaže da je ogorčen jer je, kako tvrdi, saznao da jedan od čitanijih nacionalnih tabloida plaća odbranu Draganu Đuriću (34), mesaru iz Surčina, osumnjičenom za teško ubistvo i silovanje male Tijane.

– U subotu smo iz Beograda dobili informaciju da jedan od srpskih tabloida plaća odbranu Draganu Đuriću to jest njegovog advokata Viktora Gostiljca. Izvori su nam dosta precizni. Istražićemo ovo i kada budem imao dokaze, reći ću vam o kom je tabloidu reč. Ne znam šta bih rekao. Strašno – objašnjava Igor Jurić za Naše novine.

Prvo ucenjivali porodicu Jurić

Iako Jurić nije sto odsto siguran u istinitost informacije, sama činjenica da je tako nešto moguće je zabrinjavajuća, a ipak nimalo začuđujuća. Ukoliko se ispostavi kao tačna, pokazatelj je u kakvom se stanju nalaze određeni mediji i dokle su spremni da idu zarad tiraža, saglasni su sagovornici Naših novina.

– Nažalost, s obzirom na to šta se sve dešavalo u poslednjih mesec dana, ova vest me ne čudi. Pojedini mediji prelaze sve granice, pa se teško mogu i nazvati novinarima – smatra Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i dodaje da nismo dotakli dno, kako se misli, jer ovaj slučaj pokazuje da „može i dalje i gore“. Vojislav Tufegdžić, urednik u nedeljniku „Novi magazin“, kratko je za naš list rekao da ne može da poveruje da je ta informacija tačna. – Viđali smo to u filmovima, ali ako su ti novinari stvarno prešli granicu, ja prosto nemam reči, to je sve što mogu da vam kažem – izjavio je Tufegdžić. Mašan Lekić, urednik emisije „Dosije“ na Prvoj televiziji, smatra da su, ako se ispostavi da je otac male Tijane dobio pravu informaciju, te novine dotakle dno dna. Pozvali smo i Miloša Vasića, dugogodišnjeg novinara „Vremena“, kojeg ova vest nije začudila.

– Nimalo me ne iznenađuje takva gadost s obzirom na to da znam s kim imamo posla i kakvo je stanje u medijima – zaključio je Vasić. Prve naznake da je novinarstvo probilo dno kada je reč o ovom slučaju pojavile su se još u toku potrage za Tijanom. Prvo je njena porodica praktično označena kao glavni krivac nestanka zbog navodnih dugova zelenašima, što se ispostavilo kao netačno. Pošto je Tijana pronađena, Igor Jurić izašao je u javnost i rekao da je trpeo pritiske određenog medija i njegove ucene jer sliku nestale devojčice nisu želeli da objave ukoliko ne dobiju njegovu ekskluzivnu izjavu. Sve po zakonu, mogu samo moralno da odgovaraju Ipak, osim osude javnosti, kazne za ovakvo ponašanje medija nema, što potvrđuje i Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda. Kako on objašnjava, mediji su pravno lice i imaju pravo da plaćaju koga hoće, pa se u ovom slučaju krši etički kodeks, ali ne i zakon. Ipak, prema njegovim rečima, nikako nije dobro to što mediji plaćaju advokata odbrane i može se pretpostaviti da je došlo do zloupotrebe.

– Advokat bi, s druge strane, mogao da se suoči sa sankcijama ukoliko se utvrdi da je povredio advokatsku dužnost i pustio u medije informacije koje se smatraju tajnim. Posao advokata je da brani klijenta, a ne da trguje informacijama. Ne mogu da verujem da bi neki kolega pristao na to – zaključuje Šoškić. AnGostiljac: Razumem Juriće, ali neću da polemišem o odnosu klijent-advokat

Viktor Gostiljac, branilac Dragana Đurića, za Naše demantuje tvrdnje oca Tijane Jurić.

– Ovo je poslednji put da reagujem na insinuacije ovakve vrste. Takođe, poslednji put naglašavam, da i kao čovek i kao advokat imam razumevanja za svaku vrstu reakcije porodice Jurić i pretpostavljam da se to podrazumeva. Međutim, pokušaj da se uzdrma moralni kredibilitet advokata je očekivan i razumljiv za porodicu, ali je duboko kontraproduktivan i bez značaja za dalji tok postupka. Svi učesnici u ovom postupku moraju uložiti energiju u asvetljavanje okolnosti koje su relevantne u krivično-pravnom smislu i ja sam odlučan da do kraja ovog postupka strogo ostanem u domenu prava i neću polemisati o pitanjima koja su stvar odnosa advokat-klijent i stvar prava koja su zagarantovana svakom okrivljenom zakonom i Ustavom Republike Srbije – kaže

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend