05. maj 2016.

Egipat: Kordon policije ispred novinarskog sindikata

Policija je izolovala sedište novinarskog sindikata u Kairu i ograničila pristup zgradi nakon spora koji je intenziviran posle racije i hapšenja dvoje novinara

Više desetina novinara okupilo se ispred sedišta sindikata, uzvikujući „novinarstvo nije zločin“ i zahtevajući smenjivanje egipatskog ministra unutrašnjih poslova Magdija Abdela Gafara.

„Ovde smo danas da bismo branili novinarstvo. Mi branimo prava i dostojanstvo novinara“, rekao je na skupu predsednik novinarskog sindikata Jahija Kalaš.

U međuvremenu, pritalice egipatskog predsednika okupile su se ispred policijskog kordona oko sedišta sindikata, a pojedini su uzvikivali „El Sisi, volimo te“ i „Novinari su razbojnici“. Nije bilo izveštaja o nasilju.

Današnji događaj poslednji je u nizu tokom krize sa kojom se suočava egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi, koga su kritičari optužili da je organizovao udar na medije.

Dvoje novinara uhapšeno je u nedelju zbog optužbi da su pozivali na antivladine proteste zbog odluke El Sisija da Saudijskoj Arabiji preda dva ostrva u Crvenom moru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend