26. jun 2015.

EK: Primeniti brzo zakon o informisanju

Maja-Kocijančič1Evropska komisija smatra da je od suštinske važnosti da se zakon o javnom informisanju i medijska strategija u Srbiji sprovedu „kako valja i brzo da bi se obezbedilo što je lakše moguće povlačenje države iz vlasništva u medijima i pošten, transparentan i stalan proces privatizacije“

To je agenciji Beta rekla portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič koja je prenela i stav Komisije u Briselu da će „odlaganje primene zakona o javnom informisanju neminovno dovesti do odlaganja primene medijske strategije“ u Srbiji.

Portparolka komesara za proširivanje Johanesa Hana i visoke predstavnice Federike Mogerini dodala je da razvoj s medijskim zakonom i strategijom „pomno prate Evropska komisija i Delegacija EU (u Beogradu) i to će se odraziti na Izveštaj o napretku za 2015-u godinu“ koji za oktobar sprema Komisija.

Kocijančič je te stavove EK prenela na molbu Bete da kaže kako Komisija EU gleda na odluku vlade u Beogradu da proces privatizacije državnih medija odloži za četiri meseca, mada se obavezala da to učini do 30. juna.

Izvršno telo EU je predočilo da je „sloboda izražavanja i medija temeljno pravo o kojem se ne može pregovarati i ključni uslov za napredak naših partnera na putu ka Evropskoj uniji, uključujući Srbiju“.

Evropska komisija naglašava, kako je navela Kocijančič, da je „sloboda izražavanja i medija pitanja u okviru poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima i poglavlja 10 o informacionom društvu i medijima“.

„Jedna od ključnih preporuka u skriningu poglavlja 23 jeste: Preispitivanje i dopuna zakonskog i institucionalnog okvira za zaštitu slobode medija primenom Medijske strategije s ciljem da se na pravi način reguliše državno finansiranje i okonča nadzor države nad medijima“, stavila je do znanja Evropska komisija, kako je prenela portparolka Hana i Mogerini.

Srpski ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je pre nekoliko dana da će za medije u državnom vlasništvu koji do sutra predaju potrebnu dokumentaciju biti započet proces privatizacije, koji će se završiti u naredna četiri meseca, a da će ostali biti ugašeni.

„Država hoće i zakonski se obavezala da izađe iz medija, ali ti isti mediji neće da izađu iz države. Moram da ih razočaram jer ako proces privatizacije državnih medija ipak ne bude završen do 30. juna on će u tom roku svakako biti započet, a nepovratno završen najkasnije u toku naredna četiri meseca“, rekao je Tasovac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend