16. nov 2015.

Evropska federacija novinara podržala istraživačko novinarstvo u Srbiji

istrazivacko_novinarstvo_cinsPredsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard pozvao vlast u Srbiji da izbegne stvaranje neprijateljskog okruženja za rad novinara, koji već pate zbog loših uslova rada

Evropska federacija novinara ističe da je dobila zabrinjavajuće izveštaje koji se tiču prljave kampanje protiv nezavisnih i istraživačkih novinara Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Pozivajući se na Deklaraciju Međunarodne federacije novinara o principima postupanja novinara, predsednik Evropske federacije novinara, Mogens Bliher Bjeregard izrazio je solidarnost sa ugroženim novinarima i dodao da će novinari klevetu, uvredu i neosnovane optužbe smatrati kao teške povrede profesije. Predsednik EFN-a pozvao je vlast u Srbiji da izbegne stvaranje neprijateljskog okruženja za rad novinara, koji već pate zbog loših uslova rada.

U saopštenju EFJ citira se i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je član Evropske federacije novinara, koje je najoštrije osudilo javnu prljavu kampanju protiv BIRN-a, CINS-a i KRIK-a kao oblik pritiska protiv svih onih koji praktikuju kritičko i istraživačko novinarstvo u Srbiji.

Evropska federacija novinara podsetila je da je u Izveštaju Evropske Unije o napretku Srbije za 2015. godinu napomenuto da vlast u Srbiji treba da stvori povoljno okruženje u kome sloboda izražavanje može da se ostvari bez ometanja, pretnji i fizičkih napada, a podsticanje nasilja nad novinarima i blogerima treba javno osuditi. Pored toga u izveštaju se ističe da izjave državnih zvaničnika u vezi sa istraživačkim novinarstvom nisu bile pogodne za stvaranje ambijenta za nesmetanu slobodu izražavanja.

 Foto: CINS 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend