31. mar 2015.

Gde je granica kritike medija?

tomislavnikolicPredsednik Tomislav Nikolić još jednom je uspeo da uzbuni javnost, ovoga puta porukom da su pojedini mediji i deo civilnog društva oružje za rušenje države

Među novinarima i predstavnicima nevladinog sektora mišljenja su podeljena – od toga da predsednik ima pravo na kritiku, do toga da su takve neosnovane izjave nedopustive za šefa države.

O rušilačkim namerama pojedinih medija i nevladinih organizacija Tomislav Nikolić govorio je prilikom posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

„Mi nismo uspeli da postignemo da mediji izveštavaju objektivno i profesionalno, bilo da su u pitanju pozitivni ili negativni tekstovi. Neobjektivno i neadekvatno izveštavanje o radu vlade, pored nevladinih organizacija, jedno od glavnih oružja za rušenje države koja pokušava da uvede red i vladavinu prava.“

„Nikolić ima pravo da kaže šta misli o medijima i mislim da je dobro da saznamo šta predsednik misli, ali ne generalno. Neka kaže, ti novinari, ovi mediji, ovo smatram. Mislim da je važno da kritika bude argumentovana i precizna da se ne baca kolektivna odgovornost“ – Ljiljana Smajlović

Trebalo bi da za predsednika države, premijera i članove Vlade važi najmanji mogući stepen zaštite kada je u pitanju kritika i zato bi morali da je istrpe. Ima novinara koji smatraju da i političari smeju da uzvrate, ako kritikuju osnovano.

„Nikolić ima pravo da kaže šta misli o medijima i mislim da je dobro da saznamo šta predsednik misli, ali ne generalno. Neka kaže, ti novinari, ovi mediji, ovo smatram. Mislim da je važno da kritika bude argumentovana i precizna da se ne baca kolektivna odgovornost“, kaže Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica „Politike“.

Iz nevladinog sektora poručuju da je predsednik Nikolić dao opasnu izjavu s lošom porukom za javnost, izjavu koja bi se idealno uklopila u kontekst devedesetih.

„Ako misli da je reč o nekakvoj kampanji s drugim motivima neka kaže, ali da su mediji i civilno društvo protiv države to je nedopustivo. Krajnje je vreme da neko predsedniku kaže da je on predsednik svih građana i da ne treba da daje takve izjave koje imaju ogromnu težinu i koje mogu da doprinesu i nestabilnosti u društvu“, kaže Dragan Popović, iz Kuće ljudskih prava.

Novinari su pravno mišljenje tražili i od ministra pravde Nikole Selakovića. On kaže da predsednik Srbije ima pravo da iznosi svoje mišljenje i stavove i da ne zna da li postoji neko ko to može da mu ospori, ali zna da to nije hajka na medije i nevladin sektor. Da li je takva izjava krivično delo? Ministru nije poznato.

 Foto: Medija Centar 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend